• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Batman Üniversitesi Yayınları
  • Dergiler
  • 1. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
  • Cilt 3, Sayı 2
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Batman Üniversitesi Yayınları
  • Dergiler
  • 1. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
  • Cilt 3, Sayı 2
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Yeni izole edilen bacillus licheniformis KG9’dan β- galaktozidazın üretimi, kısmi saflaştırılması ve karakterizasyonu

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (239.4Kb)

Date

2013

Author

Kaplan, Alevcan
Gül Güven, Reyhan
Güven, Kemal

Metadata

Show full item record

Citation

Kaplan, A., Gül Güven, R., Güven, K. (2013). Yeni izole edilen bacillus licheniformis KG9’dan β- galaktozidazın üretimi, kısmi saflaştırılması ve karakterizasyonu. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 3 (2), ss. 39-51.

Abstract

Batman’da (Taşlıdere, Türkiye) kaplıca sularından izole edilen, Bacillus licheniformis KG9 yeni bir ekstrasellüler β-galaktozidazın üretimi için büyük bir potansiyele sahiptir. Kültür koşulları ve ortam optimizasyonu NB (Nutrienth broth) β- galaktozidaz enziminin üretimi için gerekli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Termostabil ekstrasellüler bir enzim olan β-galaktozidaz amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz ile kısmen saflaştırılmıştır. Enzimin spesifik aktivitesi 1631 U/mg proteinden 19030.45 U/mg proteine yükseltilmiştir. Kısmi saflaştırılmış enzimin moleküler ağırlığının nondenatüre poliakrilamid jel elektroforezi ile 116 kDa’dan az olduğu tespit edilmiştir. Laktoz içeren ve içermeyen ortamlarda, çalkalama şişelerinde büyümenin daha sonraki aşamalarında (96 saat) enzim aktivitesinde önemli bir üretim seviyesi belirlenmiştir, bunlar sırasıyla (2.45 U/mg protein) ve (3.25 U/mg protein)’dir. Enzim için optimum pH ve sıcaklık 8.0 ile 55 °C’dir. Kullanılan çeşitli karbon ve azot kaynakları arasında, karbon kaynaklarının enzim üretimini arttırmadığı ancak laktozun araştırılan diğer karbon kaynaklarından daha yüksek aktivite gösterdiği belirlenmiştir oysa, azot kaynaklarından glisin ve amonyum sülfat enzim üretimini hafif bir şekilde yükseltmiştir.
 
Bacillus licheniformis KG9 isolated from the waters of the hot spring (Taşlıdere, Turkey) in Batman, has a great potential for the production of a novel extracellular β- galactosidase. Optimization of culture conditions and media revealed that NB (Nutrienth broth) is essential for the production of β-galactosidase. An extracellular thermostable β-galactosidase has been partially purified by ammonium sulphate precipitation and dialysis. The specific activity of the enzyme was increased from 1631 U/mg protein to 19030.45 U/mg protein. The molecular mass of the partially purified enzyme as determined by non-denaturing polyacrylamide gel electrophoresis was an approximately less than 116 kDa. In the lactose-absence medium and lactose-presence medium, production of a significant level of enzyme activity was determined (2.45 U/mg protein) and (3.25 U/mg protein) next stages of growth (96h) in a shake flasks, respectively. The pH and temperature optima for the enzyme are 8.0 and 55°C. Among the various carbon and nitrogen sources used, carbon sources didn’t increase the enzyme production but lactose showed higher activity than the other investigated carbon sources, whereas the nitrogen sources glycine and ammonium sulphate slightly increased enzyme production.
 

Source

Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Volume

3

Issue

2

URI

http://www.yasambilimleridergisi.com/makale/pdf/1389015698.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12402/1539

Collections

  • Cilt 3, Sayı 2 [5]
  • Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Makale Koleksiyonu [19]
  • Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Makale Koleksiyonu [4]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Open Science Policy ||
|| Open Access Policy
| Guide | Contact |

DSpace@Batman

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Open Science Policy || Open Access Policy || Guide || Library || Batman University || OAI-PMH ||

If you find any errors in content, please contact: earsiv@batman.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Batman by Batman University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License..

DSpace@Batman:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.