Al2O3-su nanoakışkanı ile ısı transferinin iyileştirilmesi
Citation
Ziyadanoğulları Budak, N., Yücel, H. L. (2017). Al2O3-su nanoakışkanı ile ısı transferinin iyileştirilmesi. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7 (2/2), ss. 253-260.Abstract
Son yıllarda malzeme bilimindeki gelişmeler sonucunda ısı transferinin iyileştirilmesinde yüz yıllardır uygulanan
akışkan içerisine milimetre veya mikrometre boyutlarındaki katı partiküllerin süspanse edilmesi yöntemi yeni bir
boyut kazanmıştır. 100 nm’ nin altında parçacıklar elde edilerek bu parçacıklar, geleneksel olarak endüstriyel
sistemlerde ısı transfer akışkanı olarak kullanılan su, sentetik yağ (motor yağı), etilen glikol gibi temel akışkanlarla
belirli oranlarda karıştırılarak yeni akışkanlar elde edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada % 0.2, % 0.4 ve % 0.8
hacimsel oranlarında Al2O3 nanopartikülleri saf suyun içerisine katılarak nanoakışkanlar hazırlanmış ve hazırlanan
nanoakışkanların termofiziksel özellikleri (ısıl iletkenlik, viskozite gibi) belirlenmiştir. Sonuçlar literatürdeki
mevcut modellerle karşılaştırılmıştır. In recent years, as a result of advances in materials, the process of suspending solid particles in millimeters or
micrometers size to the fluid has been gaining a new dimension that has been applied for hundreds of years to
improving heat transfer. By obtaining particles below 100 nm, these particles have begun to obtain new fluids
mixed with basic fluids such as water, synthetic oil (engine oil), ethylene glycol at certain ratios, which are
traditionally used as heat transfer fluid in industrial systems. In this study, nano-powders were prepared by adding
Al2O3 nanoparticles in pure water at 0.2, 0.4 and 0.8% concentration and the thermophysical properties (thermal
conductivity, viscosity, etc.) of prepared nano-powders were determined. The results were compared with the
existing models in the literature.