Gıda mikroenkapsülasyonunda aljinat kullanımı
Citation
Gökbulut, İ., Öztürk, F. S. (2018). Gıda mikroenkapsülasyonunda aljinat kullanımı. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 8 (1/2), ss. 16-28.Abstract
Mikroenkapsülasyon hassas bileşenlerin koruyucu bir duvar materyali içinde fiziksel olarak sarılmasını ve karşıt
reaksiyonlardan, uçucu kaybından ya da besinsel bozulmalardan çekirdek materyallerin ya da buna benzer
bileşenlerin korunmasını sağlayan bir teknolojidir. Günümüzde mikroenkapsülasyon, gıda, tekstil, farmakoloji,
kozmetik, agrokimyasal ve elektronik gibi endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılmaktadır. Mikroenkapsülasyon
tekniğinin gıda endüstrisinde en yaygın kullanım amacı çevre koşullarına olan reaktivitesini azaltarak,
bozunmadan çekirdek materyalini korumak ve raf ömrünü uzatmaktır. Mikroenkapsülasyon tekniğinde kaplama
materyali olarak çoğunlukla, nişasta, kitosan, aljinat gibi karbonhidratlar; metil selüloz, etil selüloz gibi selülozlar;
akasya zamkı, karragenan gibi reçineler; vaks, parafin gibi yağlar; gluten, kazein gibi proteinler kullanılmaktadır.
Aljinatlar, kahverengi deniz yosunundan elde edilen (1-4) bağlı β-ᴅ-mannuronik asitin (M) ve α-ʟ-gluronik asitten
(G) oluşan bir anyonik polisakkarittir. Mikroenkapsülasyonda yaygın kullanılan aljinatın biyolojik olarak geri
dönüşümlü, biyo-uyumlu ve ucuz olması, bağırsaklarda tamamen çözünebilir olması gibi özellikleri, kabuk
materyali olarak kullanım kolaylığı yaratmaktadır. Bu derlemede, mikroenkapsülasyon teknolojisi, kaplama
materyali olarak aljinat kullanımı ve aljinatın mikroenkapsülasyon tekniği kullanılarak gıda endüstrisindeki
uygulamaları hakkında bilgi verilmektedir. Microencapsulation is a technology that allows sensitive components to be physically wrapped in a protective wall
material and to protect core materials or such components from counter reactions, from volatile loss or from
nutritional deterioration. Nowadays microencapsulation is used in various fields of industry such as food, textile,
pharmacology, cosmetics, agrochemical and electronics. The most common use of the microencapsulation
technique in the food industry is to reduce the reactivity to the intended environmental conditions, protect the core
material without degradation, and prolong the shelf life. Carbonhydrates, such as starch, chitosan, alginate, are
often used as coating material in the microencapsulation technique; Cellulose such as methyl cellulose, ethyl
cellulose; Gum arabic, carrageenan gums; Oils such as wax, paraffin; Gluten, casein. Alginates are anionic
polysaccharides composed of (1-4) β-ε-mannuronic acid (M) and α-ω-guluronic acid (G) derived from brown
seaweed.Alginate is biologically recyclable, biocompatible and cheap, it is completely soluble in the intestines,
making it easy to use as shell material. This review provides information about microencapsulation technology, the
use of alginate as coating material, and applications in the food industry using alginate microencapsulation
technique.
Source
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri DergisiVolume
8Issue
1/2URI
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/492193https://hdl.handle.net/20.500.12402/2527
Collections
The following license files are associated with this item: