Mikrobiyal yakıt hücre teknolojisini kullanarak gıda endüstrisi atıklarından elektrik enerjisi üretimi
Citation
Erenler, A. Ş., Ülke, E. N. (2018). Mikrobiyal yakıt hücre teknolojisini kullanarak gıda endüstrisi atıklarından elektrik enerjisi üretimi. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 8 (2/2), ss. 22-36.Abstract
Günümüzde gıda atıklarının çoğu; yer altı suyu kirliliğine, hastalık yapıcı organizmaların çoğalmasına ve zehirli
gaz emisyonuna neden olabilecek depolama, kompost ve yakma gibi geleneksel işlemlerle bertaraf edilmektedir.
Bu geleneksel yöntemlerin, sürdürülemez ve ekonomik olmaması, gıda atıklarındaki değerli besin ve enerji
kaynağının tam olarak veya verimli bir şekilde kullanılamamasına neden olmaktadır. Bu nedenle, yüksek oranda
biyolojik olarak parçalanabilen atığın, aynı anda arıtım ile enerji geri kazanımı için alternatif bir kaynak olarak
kullanılması oldukça önemli bir yaklaşım olmaktadır. Mikrobiyal Yakıt Hücreleri (MYH); katalizör olarak
mikroorganizmaları kullanarak gıda atıkları gibi çeşitli organik atıklardan elektrik üretimini gerçekleştirebilen
sistemlerdir. Bu çalışma kapsamında; MYH'de substrat olarak gıda atıklarının kullanılması, bu şekilde gıda sanayi
atıksularının arıtılması ve eş zamanlı olarak enerji geri kazanımı amaçlanmıştır. Çalışmada; gıda sanayi atıksuları
olarak Melas, Peynir altısuyu (PAS), Zeytin Karasuyu (ZKS) ve özel olarak tasarladığımız MYH kullanılarak
elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilmiştir. Atıksular arasında en yüksek verim maksimum olarak 0,54 V elektrik
üretimi ile Melas’da ölçülmüştür. Literatürle kıyaslandığında elde ettiğimiz verim oldukça yüksek olarak
belirlenmiştir. Bu çalışmanın en önemli sonucu olarak, sürdürülebilirliğin ele alındığı entegre bir yaklaşımla; gıda
atıklarının önerilen sistem içinde arıtımı ile atıkları işletmeler için bir sorun olmaktan çıkarıp işletmelerin elektrik
enerjisi ihtiyaçlarının yine kendi tesisleri içinde karşılanabilmesi öngörülmektedir. Today, most food waste is disposed of by conventional processes like composting and burning which can causing
groundwater pollution, multiplication of disease-causing organisms and toxic gas emissions. This scope of work;
The use of food wastes as a substrate in Microbial Fuel Cell (MYH) is aimed at the treatment of food wastes and
energy recovery. In the study, electricity production with MYH, which we designed using molasses, whey and
olive mill waste water as food waste, has been successfully accomplished. Molasses was also measured with a
maximum production of 0,54 V electricity generation among the wastewater. In this study, with an integrated
approach to sustainability, it is foreseen that the electricity needs of the enterprises can be met within their own
facilities by eliminating the waste from the system and eliminating the problems in the system.
Source
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri DergisiVolume
8Issue
2/2URI
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/608121https://hdl.handle.net/20.500.12402/2558
Collections
The following license files are associated with this item: