DPPH* antioksidan analizinin yeniden değerlendirilmesi
Citation
Ayaz Seyhan, S. (2019). DPPH* antioksidan analizinin yeniden değerlendirilmesi. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 9 (2), ss. 125-135.Abstract
Antioksidanların uygulamaları, oksidatif stresin zararlı etkilerini en aza indirmedeki çeşitli rolleri nedeniyle
artmaktadır. DPPH
(1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil radikali; C18H12N5O6) antioksidan analizi, farklı bileşiklerin
antioksidan aktivitesini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan hızlı, basit ve ucuz bir yöntemdir.
Ayrıntılı literatür taraması, çeşitli araştırma gruplarının farklı DPPH derişimlerinde (22,5–400µM),
inkübasyon süresinde (5 dk-120 dk), reaksiyon çözücüsünde (etanol, metanol) ve reaksiyon karışım pH'sında
(pH= 3 ve 5.5 tampon ortamı) olan oldukça farklı protokoller kullandıklarını göstermektedir. Farklı
laboratuvarların sonuçlarının karşılaştırılması ve sonuçların doğrulanması için standart bir analizin gerekliliği
çok önemlidir. Bu çalışmada DPPH
antioksidan analizini etkileyen DPPH derişimi, standart madde derişimi,
reaksiyon/inkübasyon süresi gibi önemli faktörler spektrofotometrik yöntem ile incelenerek standart bir
DPPH
antioksidan analiz yöntemi oluşturulmuştur. Bu yöntem kapsamında ölçümler, reaksiyon ortamındaki
DPPH derişimi 25-75 µM aralığında, çalkalayıcılı inkübatörde 30oC’de, 30dk’da ve karanlık ortamda
gerçekleştirilmelidir. Applications of antioxidants are increasing due to their various roles in minimising harmful effects of
oxidative stress. DPPH
(1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl radical) antioxidant assay is a fast, simple,
inexpensive method commonly used to evaluate the antioxidant activity of different compounds. A detailed
literature survey shows that various research groups have used widely different protocols differed in the
concentration of DPPH
(22,5–400µM), incubation time (5 min–120 min), reaction solvent (ethanol,
methanol) and pH of the reaction mixture (pH=3 and 5.5 buffer) . The requirement of a standard assay is very important in order to compare the results of different laboratories and validation of the conclusions. In this
study, a standard DPPH• antioxidant analysis procedure was performed by analyzing the important factors
such as DPPH• concentration, standard substance concentration, reaction / incubation time by
spectrophotometric method. Under this procedure, the measurements should be carried out at DPPH
concentration in the reaction medium in the range of 25-75 µM, 30 ° C in a shaker incubator, 30 minutes and
dark medium.
Source
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri DergisiVolume
9Issue
2URI
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/910221https://hdl.handle.net/20.500.12402/2580
Collections
- Cilt 9, Sayı 2 [12]
The following license files are associated with this item: