The varieties and characteristics of grapes grown in Southeast Anatolia Region
Citation
Demir, Z., Levent, A. (2020). The varieties and characteristics of grapes grown in Southeast Anatolia Region. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 10 (2), pp. 121-135.Abstract
Grape is a fruit, called Vitis. Turkey replaces in the first sixth in growing grape, in the world. Grape
has a significant place in the food industry. The antioxidants in grape seed have the effect of
preventing and treating many diseases. In Turkey, the percentages of grapes, consumed in the form of
wort, is about 30 %, annually. The 25 % of grape garbage is seeds. Approximately 3-6 % of grapes
seeds (44000 tons) wasted annually. The foreseeing designing and manufacturing the grape squeezing
machine will facilitate the work of the grape grower and will achieve the grape seeds to the economy.
While the sieve diameter of grape seeds separator, separated the seeds from the garbage of the grape
will be less than or equal to 2 mm (≤2 mm), the garbage from the wort is greater than or equal to 8.5
mm (≥8.5 mm), according to the seeds geometrical dimensions, gained. Üzüm, asma olarak bilinen bir meyvedir. Üzüm yetiştiriciliği alanında Türkiye, dünyada ilk altıda yer
alır. Üzüm, gıda endüstrisinde oldukça önemli bir konuma sahiptir. Üzüm çekirdeği, bünyesindeki
antioksidanlar yardımıyla, birçok hastalığı önleyici ve bu hastalıkları tedavi etme etkisine sahiptir.
Türkiye’de şıra şeklinde yıllık tüketilen üzüm miktarı üretilen toplam üzüm miktarının % 30’dur
(735000 ton). Üzümün yaklaşık olarak % 25’ini oluşturan çekirdek, yüksek oranda doymamış zengin
antioksidan içerir. Türkiye’de şıra şeklinde tüketilen üzüm tanesinin yaklaşık olarak % 3 – 6’sını
oluşturan (44000 ton) üzüm çekirdeği, atık ile birlikte çöpe atılmaktadır. Tasarımını ve imalatını
öngördüğümüz üzüm sıkma makinesi ile üzüm yetiştiricisinin işinin kolaylaştırılması ve atık ile çöpe
atılan üzüm çekirdeğinin ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir. Bu çalışma, üzüm sıkma
makinesi için yapılmış bir ön çalışmadır. İncelenen üzümlerin çekirdek boyutlarına göre üzüm sıkma
işleminde çekirdeği atıktan ayrıştıran eleğin delik çapı ≤2 mm, çekirdek dışında kalan atığı şıradan
ayıran eleğin çapı ise ≥8.5 mm olmalıdır
Source
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri DergisiVolume
10Issue
2The following license files are associated with this item: