Effect of some total phenolic, antioxidants, physico-chemical properties, mineral and heavy metal content of apricots drying types
Citation
Dağ, B., Tarakçı, Z., Demirkol, M. (2016). Effect of some total phenolic, antioxidants, physico-chemical properties, mineral and heavy metal content of apricots drying types . Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6 (2/2), pp. 238-250.Abstract
Kayısı bol miktarlarda A vitamini deposudur ve aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor ve bakır da dahil
olmak üzere önemli miktarlarda mineral içermektedir. Kayısıyı incelediğimizde şekil olarak semiz,
dolgun ve renk olarak turuncu ve altın sarısı olarak nitelendirilebilir. kayısının tamamen olgunlaşmış
herhangi bir türü çok yumuşak olmasa da kolayca işlenebilir ve kuruma sırasında şeklini kaybedebilir.
Kayısı numuneleri üç farklı kuru kayısı olarak analiz edildi bunlar; gün kurusu, islim ve taze kuru
şeklinde sıralanır. Bu farklı kayısı numunelerinde, toplam fenolik madde, antioksidan, renk, kuru madde
ve Ca, Mg, Na, Mn, Fe, Cu, Zn, Cr, Co Pb, Ni, Sn, Cd and Mo gibi bazı ağır metal ve mineral
içeriklerinin tayini yapıldı. Kayısı numunelerinin renk değerleri,kuru madde değerleri kül tayini ve ağır
metal ve mineral değerleri istatistiksel olarak incelendi. Kuru kayısı dünya çapında popular bir üründür. Apricots are full of vitamin A and also contain significant amounts of several minerals including iron,
calcium, phosphorus, and copper. Look for apricots that are plump with a uniform golden orange color.
Use any variety, fully ripened but not so soft they are easily mashed or lose shape during drying. The
apricots samples were analyzed difference dried samples in difference 3 types, sun drying, sulphuring and
for the sweet. The apricots samples in difference were determined total phenolic, antioxidants, L, a and b
colour, dry mater, ash and some mineral and heavy metal, as Ca, Mg, Na, Mn, Fe, Cu, Zn, Cr, Co Pb, Ni,
Sn, Cd and Mo contents. The apricots samples were showed differences statistically on colour values, dry
mater, ash and some mineral and heavy metal. Dried apricots are a popular product worldwide
Source
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri DergisiVolume
6Issue
2/2URI
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/313683https://hdl.handle.net/20.500.12402/2850
Collections
The following license files are associated with this item: