Karakaya, Hakan2024-08-132024-08-132023-09-14Kızar, F. (2023). Güneş bacası sera örtüsü altında tarım ürünlerinin kurutulması: Batman Hasankeyf inciri örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Batman.https://hdl.handle.net/20.500.12402/4645Kurutma ürünün raf ömrünün uzatılması, taşınma ve depolanması, besin içeriğinin kaybolmaması ve paketleme gibi avantajlarından dolayı tarım ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Güneş enerjili kurutma sistemleri, ekonomik olmaları, yüksek teknolojiye ihtiyaç duymamaları, işletme ve bakım maliyetlerinin çok düşük olması, yenilenebilir enerji kullanmaları ve çevre dostu olmaları gibi avantajlara sahip olmasından dolayı tarım ürünlerinin kurutulmasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, güneş bacası sera örtüsü altında Hasankeyf incirinin kuruma kinetiği incelenmiştir. Sera örtüsü altında tarım ürünlerinden incir kurutmak amacıyla güneş bacası sera alanı kullanılmıştır. Farklı boyutlarda (5mm, 7mm, 9mm) incir dilimleri ve dilimlenmemiş bütün incirler sera altında belirli noktalarda kurutulmuştur. Kurutulan numunelerin kuruma noktalarındaki hava sıcaklığı, hava hızı, kuruma süresi, kütle değişimi, nem oranı, dış ortam sıcaklığı ve güneş radyasyonu verileri ölçülmüştür. Elde edilen verilere dayanarak, sera altındaki kuruma değerleri, doğal (açık alan) ortamdaki kuruma değerleri ile kıyas yapılmıştır. Güneş bacası sera alanında kurutulan incir örneklerinin kuruma yönü ve kuruma noktası verileri kıyaslanarak en iyi kurutma için alan ve yön tespit edilmiştir.Drying agricultural products is widely used due to its advantages, such as extending the product's shelf life, facilitating easier transportation and storage, and preserving the nutritional content and packaging. Solar energy drying systems are frequently encountered in drying agricultural goods with advantages such as being economical, not requiring high technology, very low operating and maintenance costs, using renewable energy, and being clean and environmentally friendly. This study focused on investigating the drying kinetics of Hasankeyf figs using a solar chimney greenhouse cover. The solar chimney was employed for drying figs under the greenhouse cover. Unsliced whole figs and sliced figs in various sizes (5mm, 7mm, and 9mm) were dried in specific locations beneath the greenhouse. Air temperature, airspeed, drying time, mass change, humidity rate, outdoor temperature and solar radiation data at the drying points were recorded. Using the acquired data, drying values under the greenhouse were compared with the values in the natural (open field) environment. The optimal location and direction were identified by comparing the drying direction and drying location data of the dried fig samples.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGüneş BacasıGüneş Enerjili KurutmaHasankeyf İnciriYenilenebilir EnerjiSolar ChimneySolar DryingHasankeyf’s FigRenewable EnergyGüneş bacası sera örtüsü altında tarım ürünlerinin kurutulması: Batman Hasankeyf inciri örneğiDrying agricultural products under solar chimney greenhouse cover; Batman Hasankeyf fig sampleMaster Thesis