Akbaş, FilizHamidi, Atike2021-01-262021-01-262019-06-30Akbaş, F., Hamidi, A. (2019). Balcı aspir çeşidinin in vitro ortamda çimlenmesine ms gücü, karbon kaynağı ve ışığın etkisi. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 9 (1), ss. 88-94.2459-0614https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/753547https://hdl.handle.net/20.500.12402/2572Asteracea (Compositae) familyasının üyesi olan Aspir (Carthamus tinctorius L.) geniş adaptasyon yeteneğine sahip, gerek beslenme gerekse de biyoyakıt üretiminde öne çıkan tek yıllık yağlı tohumlu bir bitkidir. Bu çalışmada, Balcı aspir çeşidinin olgun tohumlarının in vitro ortamda çimlenmesi için uygun bir prosedürün oluşturulması amaçlandı. Bunun için, aspir tohumlarının in vitro çimlendirilmesine, MS gücünün (kontrol, 1/1, ½, ve ¼), karbon kaynağının (30 g/L sakkaroz, maltoz ve fruktoz) ve ışığın (karanlık ve aydınlık -16/8 fotoperiyod) etkisi ayrı ayrı incelendi. Dört haftalık kültür periyodu sonunda, MS besi ortamındaki tohumların kontrol grubuna (MS içermeyen) göre daha iyi geliştiği ve morfolojik gelişimleri göz önünde bulundurulduğunda ¼ MS’in en uygun besi ortamı olduğu belirlendi. Bununla birlikte besi ortamında kullanılan şeker çeşidinin etkili olduğu ve sakkarozun diğer şekerlerden daha iyi sonuç verdiği saptandı. Aspir tohumlarının hem aydınlık hem de karanlık ortamda çimlendiği ancak çimlenen tohumların aydınlık ortamda daha iyi gelişme gösterdiği belirlendi. Tüm bu sonuçlar değerlendirildiğinde, tohumlar için en iyi çimlenme koşulları; 30 g sakkaroz ile desteklenmiş ¼ MS besi ortamında ve aydınlıkta (16/8 fotoperiyod) kültüre alınan çatlatılmış tohumlarda olduğu tespit edildi.Aspir a member of Asteracea family, is the only annual oilseed plants that has wide adaptability and, is prominent in both nutrition and biofuel production. In this study, it was aimed to establish an appropriate procedure for the germination of mature seeds of Balci safflower in in vitro conditions. For this purpose, the effect of MS strength (control, 1/1, ½, and ¼), carbon source (30 g / L sucrose, maltose and fructose) and light (dark and light -16/8 photoperiod) on in vitro germination of safflower seeds, were examined. After four-week culture, it was determined that the seeds in MS medium improved better than the control group and the optimal medium was ¼ MS for morphological development. However, the sugar used in the medium was effective and sucrose found to give better results than the other sugars. Safflower seeds were germinated in both light and dark conditions but it was better developed in light conditions. Conclusion, the best germination rate was in ¼ MS medium supplemented with 30 g sucrose, and in seeds cultured in light.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAttribution-ShareAlike 3.0 United StatesCarthamus Tinctorius L.Balcıİn VitroÇimlenmeGerminationBalcı aspir çeşidinin in vitro ortamda çimlenmesine ms gücü, karbon kaynağı ve ışığın etkisiThe effect of ms strength, carbon source and light on germination of balci safflower in in vitro conditionArticle918894