Dağ, BeşirSıralı, RecepTarakçı, Zekai2018-08-312018-08-312017Dağ, B., Sıralı, R., Tarakçı, Z. (2017). Investigation of some properties of chestnut honey produced in Black Sea Region of Turkey. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7 (2/2), pp. 118-123 .2459-06142147-4877http://dergipark.gov.tr/download/article-file/390299https://hdl.handle.net/20.500.12402/1766The aim of the present study was to characterize the physical and biochemical properties of black sea region chestnut honey samples. Physiochemical parameters, such as moisture content, water-insoluble substance, free acidity, diastase activity, fructose/Glucose ration, total fructose+glucose; sucrose and hydroxymethylfurfural (HMF) content were measured. The moisture content 18.13±1.53 %, water-insoluble substance full samples values 0.00 %, free acidity 20.78±2.44 meq/kg, diastase activity 14.20±2.87, fructose/glucose ration 1.44±0.05, total fructose+glucose 71.15±2.26 %, sucrose content 2.00±0.56 % and HMF content 0.57±0.09 mg/kg were founded.Bu çalışmanın amacı karadeniz bölgesinde üretilen kestane bal örneklerinin fiziksel ve biyokimyasal özelliklerini belirlemektir. Nem içeriği, suda çözünmeyen madde, serbest asidite, diyastaz aktivitesi, fruktoz / glikoz oranı, toplam fruktoz + glikoz gibi fizikookimyasal parametreler; Sukroz ve hidroksimetilfurfural (HMF) içeriği ölçüldü. Nem içeriği% 18.13 ± 1.53, suda çözünmeyen madde tam numuneler% 0.00, serbest asitlik 20.78 ± 2.44 meq / kg, diyastaz aktivitesi 14.20 ± 2.87, fruktoz / glukoz oranı 1.44 ± 0.05, toplam fruktoz + glikoz 71.15 ± 2.26, Sukroz içeriği% 2.00 ± 0.56 ve HMF içeriği 0.57 ± 0.09 mg / kg olarak ölçüldü.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessChestnut HoneyChemical ContentBlack Sea RegionKestanebalıKimyasal İçerikKaradeniz BölgesiInvestigation of some properties of chestnut honey produced in Black Sea Region of TurkeyTürkiyenin Karadeniz Bölgesinde üretilen kestane balının bazı özelliklerininin araştırılmasıArticle72/2118123