Yazar "Kibar, Mustafa" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Siirt ili merkez ilçede süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve etkileyen faktörler(Batman Üniversitesi, 2020-06-30) Kibar, Mustafa; Yılmaz, Ayhan; Mikail, NazireBu çalışma Siirt ili Merkez ilçede süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 161 katılımcıyla 2017 yılı içerisinde birebir görüşülerek 15 soru maddesi ile anket yapılmıştır. Elde edilen verilerin istatistik analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Bazı özellikler arasında bağımsızlığın olup olmadığını kontrol etmek için N2 bağımsızlık testi uygulanmıştır. Katılımcıların çoğunlukla Siirt ili nüfusuna kayıtlı, evli ve ev hanımı kişilerden oluştuğu anlaşılmaktadır. Katılımcıların çoğunlukla lise ve üniversite düzeyinde eğitime sahip olduğu, 31-50 yaş aralığında yer aldığı ve ailedeki fert sayısının 4 ve daha fazla olduğu görülmüştür. Katılımcıların % 80.4’ünün koyun veya keçi sütü tükettiği, %19.6’sının tüketmediği, aylık gelirlerinin 1400-3000 TL, aylık gıda harcamalarının 400-800 TL ve aylık süt tüketim miktarlarının 10-20 kg arasında değiştiği saptanmıştır. Katılımcılar Türkiye’de süt fiyatlarının yüksek ve orta olduğunu düşünmekte ve süt satın alırken orta fiyatlı sütleri tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Sonuç olarak Siirt ili Merkez ilçede çoğunlukla koyun+keçi sütü tüketme eğiliminin olduğu ve bu durumun söz konusu bölgede küçükbaş hayvancılık yetiştirme kolunun geleneksel yapısıyla birlikte yaygın olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.