Batman Üniversitesi Açık Erişim ve Kurumsal Arşiv Yönergesi

2020-07-13

Batman Üniversitesi

Attribution 3.0 United States

Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi mensupları tarafından üretilen bilimsel, sanatsal ve entelektüel çalışmaların, Batman Üniversitesi Açık Erişim ve Kurumsal Arşiv Sistemi’nde depolanarak bilim dünyasının hizmetine sunulmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Bu doğrultuda: a) Açık Arşiv Girişimi Üst Veri Harmanlama Protokolü (OAI-PHM) standartlarına uygun bir açık erişim sisteminin kurulması, b) Batman Üniversitesinin bilimsel, sanatsal ve entelektüel birikiminin eksiksiz derlenmesi, uzun dönem korunması ve geniş kitlelerin bunlara erişiminin güvence altına alınması, c) Batman Üniversitesi Açık Erişim ve Kurumsal Arşiv Sistemi’ndeki verilerin ulusal ve uluslararası harmanlama sistemlerince harmanlanmasının sağlanması yoluyla Üniversite mensuplarının görünürlüğünün arttırılması, ç) Atama ve yükseltmeler ile diğer kurum içi değerlendirmelerde dikkate alınan bilimsel ve sanatsal çalışmaların uluslararası standartlara uygun olarak depolanması ve listelenmesinin sağlanması, d) Batman Üniversitesinin araştırma çıktılarının açık erişim olarak yayınlanması, Batman Üniversitesinin ve dolayısıyla akademik düzeyde Türkiye’nin görünürlüğünün arttırılması amaçlanmıştır.