Yazar "Onay, Ahmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antepfıstığının (Pistacia vera l.) morfolojik ve biyolojik özellikleri ile verimini etkileyen faktörler(Batman Üniversitesi, 2012) Onay, Ahmet; Tilkat, Engin; Ersalı, Yusuf; Ayaz Tilkat, Emine; Süzerer, VeyselAntepfıstığının kültür tarihi, biyolojisi, fizyolojisi, verim ve kaliteyi etkileyen faktörleri bugüne kadar yapılan çalışmalar ışığında bu makalede ele alınmıştır. Ülkemizde son zamanlarda yapılan arkeolojik çalışmalar antep fıstığının milattan önce 7000 yılından itibaren tüketildiğini göstermektedir. Antep fıstığı ağaçlarında gözlenen fizyolojik problemler üç grupta toplanmıştır: (1) periyodisite; (2) boş veya fıs meyve oluşumu ve (3) çıtlak olmayan meyve oluşumu. Yapraklardaki boron seviyesinin 120 ppm üzerinde olması ve gelişme dönemindeki su stresinden kaçınacak şekilde yapılan yeterli sulamanın, fıs meyve oluşumunu azaltığı rapor edilmiştir. Antepfıstığı meyvelerinin olgunlukta sert kabuğunun çıtlamasını kontrol eden faktörler ise; ürün toplama zamanı, sulama ve boronla beslenme olarak rapor edilmiştir.Öğe Geçmişten günümüze sakız ağacı Pistacia lentiscus L.(Batman Üniversitesi, 2013) Akdemir, Ömer Faruk; Tilkat, Engin; Onay, Ahmet; Kılınç, Mehmet Fatih; Süzerer, Veysel; Çiftçi Özden, YeldaBu çalışmada ülkemizde Ege bölgesinde yetişen ve antik dönemlerden günümüze kadar alternatif tıpta bitkisel ilaç olarak kullanılan sakız ağaçlarının (Pistacia lentiscus L.) biyolojik özellikleri, geleneksel ve biyoteknolojik üretim yöntemleri derlenmiştir. Çalışmada, yazılı kaynak olarak sakız ağaçları üzerine yazılmış makaleler, gazete haberleri ve kamu kuruluşlarınca basılmış bilgilendirme kitapçıkları kullanılmıştır. Sakız ağaçlarını yerinde incelemek amacıyla yetişme alanlarına bilimsel amaçlı geziler düzenlenmiş, sakız ağacının vejetatif ve generatif kısımları (kök, yaprak, gövde, çiçek, tohum, meyve) biyolojik özellikleri bakımından incelenmiştir. Sakız ağaçları (P. lentiscus L.), yeşil ve aromatik yaprak özelliğine sahip, Akdeniz ülkelerinin sahile yakın bölgelerinde yetişen, çalı formunda bir bitki olup, bu ağaçtan ekstrakte edilen özütler, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışma sonuçlarımıza göre, sakız ağacı ürünlerinin ilaç, kimya ve gıda sanayisi gibi çok sayıda kullanım alanları yanında ekonomik yönden de değerli bir bitki olduğu tespit edildi. Çalışmanın son bölümünde ise, sakız ağaçlarının geleneksel ve biyoteknolojik çoğaltım yöntemleri derlenmiştirÖğe Olgun dişi buttum (Pistacia khinjuk stocks) ağaçlarından in vitro kültürlerin başlatılması(Batman Üniversitesi, 2017) Ersalı, Yusuf; Özen, Hasan Çetin; Onay, Ahmet; Tilkat, EnginGünümüzde antepfıstığı anaçları ile ilgili birçok in vitro mikroçoğaltım çalışması bulunmaktadır. Ancak, anaç çoğaltımının halen tohumlar ile yapılma nedeni, istenilen özeliklere sahip olgun bir anaçtan in vitro kültür başlatma güçlüğüdür. Olgun anaçlardan alınan eksplantlarda görülen kontaminasyon, fenolik salınımı ve kahverengileşme problemleri kültür başlatmanın önündeki en büyük engellerdendir. Bu araştırmada dişi buttum (Pistacia khinjuk Stocks) ağaçlarının sürgünlerinden alınan 1-2 cm boyundaki apikal ya da lateral uçlardan in vitro kültür başlatılması amaçlanmıştır. Eksplantların saldığı fenolik bileşikler her hangi bir adsorbant bileşik kullanılmadan % 92 oranında uzaklaştırılmıştır. Çalışmamızın sonucunda, apikal sürgün uçlarının % 10’luk NaOCI (sodyum hipoklorit)’te 30 dakika boyunca bekletilmesiyle, %32.5 oranında yaşayan ve süren eksplant elde edilmiştir.