Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Bildiri Metinleri Koleksiyonu

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 1 / 1
  • Öğe
    Elazığ ve Malatya illerindeki etlik piliç işletmelerinin sosyoekonomik yapısı ve işletme özelliklerinin belirlenmesi
    (Batman Üniversitesi, 2021-12-29) Karakaya, Nida; Çelen, Mehmet
    Bu çalışmayla Elazığ ve Malatya illerindeki etlik piliç üretimi yapan işletmelerin özellikleri, sorunları ve çözüm önerileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın araştırma materyalini bölgedeki etlik piliç yetiştiriciliğini temsil eden Elazığ ve Malatya illerinde bulunan farklı kapasitedeki 30 işletme oluşturmaktadır. İşletmeler T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Elazığ ve Malatya İl Müdürlükleri kayıtlarından faydalanılarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar istatiksel verilere dayandırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucuna göre; işletme sahiplerinin çoğunluğunun üniversite, çalışanlarının ise ilkokul mezunu olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin kurulduğu araziler genelde 5 ile 20 dönüm arasında değişkenlik göstermektedir. Bölgede iki entegre tesis bulunmaktadır. Kuluçka, damızlık ve kesim gibi hizmetler sözleşmeli olarak çalışılan entegre işletmeler tarafından sağlanmaktadır. İşletmelerin hepsinin bu hizmetleri alabilmek için sözleşme yaptığı bir şirketi mevcuttur. Bölgede yetiştiricilik yapan çalışanlar aileleri ile birlikte bakıcı evlerinde yaşamaktadır. İdare binası çoğu işletmede gerek duyulmamış, var olanlara bakıldığında ise geniş araziye sahip büyük işletmeler olduğu görülmüştür. Ürünlerin pazarlanması bütün işletmelerde sözleşmeli şirket tarafından yapılmaktadır. Sonuç olarak, Elazığ ve Malatya illerinde olan bu işletmelerin daha çok küçük işletme şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Her iki ilde, üreticilerin modern yöntemlere geçebilmesi için ekipman ve alt yapı desteği verilmesi gerektiği ayrıca rekabeti arttıracak daha fazla entegre tesise ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.