2020-09-14

Batman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Attribution-ShareAlike 3.0 United States

Her geçen gün endüstride kompozit malzemelerin kullanımının önemi artmaktadır. Bu sebeple, üstün ve istenen özelliklere sahip farklı matrisler ve takviye elemanları kullanılarak kompozitler geliştirilmektedir. Bu tez çalışmasında takviye elemanı olarak dimi (twill) ile düz (plain) dokuma E-cam kumaş ile karbon kumaş fiberler ve matris olarak da (F‐RES21/F‐HARD22) epoksi reçine sistemi kullanılarak sekiz tabakalı hibrit kompozit plakalar üretilmiştir. Çentiksiz, 0o, 15o, 30o, 45o, 60o, 75o,90o çentik açısı, [(0o/90o)2]s tabakalama dizilimi, (0o/90o) oryantasyon açısı, düz (Plain) ve dimi (Twill) farklı iki elyaf örgü tipinde cam-karbon/epoksi hibrit tabakalı kompozit plakalar hazırlanmıştır. Tüm bunlar dikkate alınarak 8 farklı tipolojideki kompozit tabakalar için sınıflandırma yapılmıştır. Tüm bu numunelerin bütün grup tipleri için burkulma testleri yapılmıştır. Birbirleri ile mukayese edilmek üzere bu testlerde burkulma davranışının tespiti yapılmıştır. Kumaş tipi, tabakalama dizilimi, çentik ve oryantasyon açılarının burkulma davranışı üzerinde nasıl etki ettiği araştırılmıştır. Yapılan tüm deneylerde burkulma davranışının kumaş bakımından ikinci grupta bulunan dimi (Twill) örgülü karbon kumaşının daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte fiber olarak karbon fiberin cam fibere göre daha iyi olduğu da tespit edilmiştir. Çentik açısı bakımından ise çentiksiz olan açıların daha iyi olduğu anlaşılmıştır. Tabakalama dizilimi açısından ise [0c/90c/0c/90c/90c/0c/90c/0c] dizilimin daha iyi olduğu görülmüştür. Ayrıca genel olarak Twill örgü tipinin Plain örgü tipinden daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.
The importance of using composite materials in industry is increasing day by day. For this reason, composites are developed by using different matrices and reinforcement elements with superior and desired properties In this thesis, eight-layer hybrid composite plates were produced using twill (twill) and plain woven E-glass fabric and carbon fabric fibers as a reinforcement element and an epoxy resin system (F ‐ RES21 / F ‐ HARD22) as a matrix. Notchless, 0o, 15o, 30o, 45o, 60o, 75o, 90o notch angle, [(0o/90o)2]s layering arrangement, (0o/90o) orientation angle, straight and twill two different fibers glass-carbon / epoxy hybrid laminated composite plates in mesh type were prepared. Considering all these, classification was made for composite layers in 8 different typologies. Buckling tests were performed for all group types of all these samples. Buckling motions were determined in these tests to be compared with each other. It was investigated how the fabric type, layering arrangement, notch, and orientation angles affect the buckling motions. In all experiments, it was concluded that the buckling motions of twill knitted carbon fabric in the second group in terms of fabric is better. However, it has been determined that the buckling motions of carbon fiber as fiber is better than glass fiber. In terms of notch angle, it is understood that angles without notch are better. [0c/90c/0c/90c/90c/0c/90c/0c] sequence has been found to be more durable in terms of stratification sequence. It is also concluded that the Twill knitting type is generally better than the Plain knitting type.

Kumaş Tipi, Çentik Açısı, Tabakalı Hibrit Kompozitler, Burkulma Davranışı, Fabric Type, Notch Angle, Layered Hybrid Composites, Buckling Behavior

Bardakçi, R. (2020). Ortasında eliptik yarık bulunan cam-karbon/epoksi hibrit kompozit plakların burkulma davranışının incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Batman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Batman.