1 sonuçlar
Arama Sonuçları
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Öğe Mardin/Derik orjinli Ecballium elaterium özünün antimikrobiyal ve antioksidan etkilerinin ve fenolik içeriğinin araştırılması(Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024-12-12) İmren, İsa; Özdemir, OğuzhanGünümüzde birçok hastalığın tedavisinde bilinçsiz bir şekilde kullanılan antibiyotikler genellikle bakterilerin direnç kazanmasına sebep olmuştur. Bunun sonucunda bu tür hastalıkların tedavileri imkânsız olmaya başlamaktadır. Bundan dolayı bilim insanları tıbbi bitkileri antimikrobiyal ajanların hastalık tedavisinde zengin bir kaynak olarak gösterilmektedir. Birçok bitki, içerdikleri sekonder metabolitler ile antimikrobiyal özelliğe sahip olduğu için alternatif tıpta kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda gıda, ilaç ve kozmetikler sanayinde doğal kaynak olarak tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine yoğunlaşılmıştır. Fitokimkayasallar antimikrobiyal, antiviral, antioksidan ve antikanser gibi birçok biyolojik aktivite göstermektedir. Bu çalışmada, Mardin/ Derik orjinli Ecballium elaterium bitki özünün gram negatif bakteriler (Escherichia coli, Salmonella parathypi, Salmonella Poona ve Campliobacter jejuni), gram pozitif (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis) patojen mikroorganizmalar ve laktik asit bakterileri (Lactobacillus reuteri ve Lactobacillus plantarum) üzerinde antimikrobiyal aktivitesi, minimum inhibisyon konsantrasyonu (MIC) ve antioksidan kapasite seviyeleri belirlenmiştir. 1:1 v/v metanol kloroform karışımı öğütülmüş bitki örneğine 1/5 oranında uygulanmış ve daha sonra üç gün boyunca desikatörde saklanmıştır. 35 °C'de buharlaştırmanın ardından elde edilen ekstraktı hazırlamak için 10 ppm damıtılmış su kullanılmıştır. Hazırlanan örnekler 1/5 agar kuyucuk difüzyon testi MIC testi, DPPH yöntemi, FRAP yöntemi ile demir iyonlarını şelatlama aktivitesi tayini yöntemlerinde kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Agar kuyu testinde Ecballium elaterium ekstraktının en çok Salmonella parathypi A’de antimikrobiyal etki göstermiştir (23 mm zon çapı). Daha sonra ikinci en etkili olduğu bakteri MRSA (12 mm zon çapı) olmuştur. Ayrıca, E. coli k-2 (11 mm zon çapı), E.coli RSSK (10 mm zon çapı), S. aureus ve Salmonella poona (9 mm zon çapı), B. Sublitus (6 mm zon çapı) ve Lactobacillus plantarum (4 mm zon çapı) üzerine antimikrobiyal etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ancak Campliobacter jejuni ve Lactobacillus reuteri bakterilerine karşı antimikrobiyal etki göstermemiştir. İlaveten, yapılan antioksidan kapasite testleri ile ekstraktın standartlara kıyasla oldukça güçlü antioksidatif etki gösterdiği tespit edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, zengin antimikrobiyal ve antioksidatif özellikleri tespit edilen E. elaterium ekstraktının, mevcut gram pozitif ve nagatif bakterilere karşı antimikrobiyal etki gösterdiği tespit edildi. Sonuç olarak mevcut bitkinin potansiyelinin daha fazla keşfedilmesi için birçok in vitro / in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.