Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 4 / 4
  • Öğe
    “Balcı” aspir (Carthamus tinctorius l.) çeşidinin in vitro sürgün uçlarının mikroçoğaltımı ve köklendirilmesi üzerine oksin ve sitokininlerin etkisi
    (Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2018-12-31) Akbaş, Filiz; Hamidi Birecikli, Atike
    Bu çalışmada, linoleik tipte olan Balcı aspir çeşidinin, mikroçoğaltımı ve köklendirilmesi üzerine bazı sitokinin (BAP ve Kin) ve oksinlerin (NAA ve IAA) etkisi incelenerek in vitro çoğaltım protokolünün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Başlangıç materyali olarak, in vitro koşullarda çimlendirilen olgun tohumlardan elde edilen steril fidelerin sürgün uçları kullanılmıştır. Sürgün uçları mikroçoğaltım için, BAP ve Kin’in farklı konsantrasyonlarının (0.0, 0.5, 1.0, 2.0 ve 4.0 mg/L) bulunduğu MS besi ortamında kültüre alınmıştır. Elde edilen sürgünler köklendirme aşamasında farklı NAA ve IAA (0.0, 0.5, 1.0 ve 2.0 mg/L) konsantrasyonlarını içeren MS besi ortamına transfer edilmiştir. BAP konsantrasyonları arasında en iyi sürgün çoğaltımı, eksplant başına 5.33 adet sürgün ile 0.5 mg/L BAP’lı ortamdan elde edilirken, Kin uygulamalarında ise 3.75 adet sürgün ile 0.5 mg/L Kin ve 3.33 adet sürgün ile 4.0 mg/L Kin içeren ortamdan elde edilmiştir. Ancak BAP uygulamalarının genelinde ve 4.0 mg/L Kin uygulamasında oluşan sürgünlerde vitrifikasyon olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, 0.5 mg/L Kin ile desteklenmiş MS besi ortamının Balcı aspir çeşidinin in vitro sürgün çoğaltımı için en ideal ortam olduğu tespit edilmiştir. En iyi kök oluşumunun, eksplant başına 20 adet ile 2.0 mg/L NAA içeren ortamda kültüre alınan sürgünlerde olduğu saptanmıştır. Elde edilen köklü fideler torf – perlit karışımı içeren saksılara dikilerek toprağa adaptasyonu sağlanmıştır.
  • Öğe
    Balcı aspir çeşidinin in vitro ortamda çimlenmesine ms gücü, karbon kaynağı ve ışığın etkisi
    (Batman Üniversitesi, 2019-06-30) Akbaş, Filiz; Hamidi, Atike
    Asteracea (Compositae) familyasının üyesi olan Aspir (Carthamus tinctorius L.) geniş adaptasyon yeteneğine sahip, gerek beslenme gerekse de biyoyakıt üretiminde öne çıkan tek yıllık yağlı tohumlu bir bitkidir. Bu çalışmada, Balcı aspir çeşidinin olgun tohumlarının in vitro ortamda çimlenmesi için uygun bir prosedürün oluşturulması amaçlandı. Bunun için, aspir tohumlarının in vitro çimlendirilmesine, MS gücünün (kontrol, 1/1, ½, ve ¼), karbon kaynağının (30 g/L sakkaroz, maltoz ve fruktoz) ve ışığın (karanlık ve aydınlık -16/8 fotoperiyod) etkisi ayrı ayrı incelendi. Dört haftalık kültür periyodu sonunda, MS besi ortamındaki tohumların kontrol grubuna (MS içermeyen) göre daha iyi geliştiği ve morfolojik gelişimleri göz önünde bulundurulduğunda ¼ MS’in en uygun besi ortamı olduğu belirlendi. Bununla birlikte besi ortamında kullanılan şeker çeşidinin etkili olduğu ve sakkarozun diğer şekerlerden daha iyi sonuç verdiği saptandı. Aspir tohumlarının hem aydınlık hem de karanlık ortamda çimlendiği ancak çimlenen tohumların aydınlık ortamda daha iyi gelişme gösterdiği belirlendi. Tüm bu sonuçlar değerlendirildiğinde, tohumlar için en iyi çimlenme koşulları; 30 g sakkaroz ile desteklenmiş ¼ MS besi ortamında ve aydınlıkta (16/8 fotoperiyod) kültüre alınan çatlatılmış tohumlarda olduğu tespit edildi.
  • Öğe
    The evaluation of total phenolic, flavonoid, sugar contents and antioxidant activity of tayfi grape in Turkey
    (Batman Üniversitesi, 2017) Kuru, İbrahim Selçuk; Karakuş Orcan, Pınar; Akbaş, Filiz; Işıkalan, Çiğdem; Namlı, Süreyya
    Tayfi (Vitis vinifera L.) only grown in the Southeastern Anatolia Region provides a major contribution on the economy of the region people. But, the research related to nutritional content of this species was not found. This study was carried out to determine the total phenolic, flavonoids, sugar content and antioxidant activity of different organe (mature/young seed and leaf ) ‘Tayfi’ grape. The highest amount of total phenolic (380,94 μg GAE/mg extract) was found to be in the young seeds. The high amount of total flavonoid content (107,21 µg QEs/mg extract) was obtained from young leaves. Higher antioxidant activity was observed in young seeds (91,32%) as expected from high contents of total phenolics. In general, as the total phenolics in seed increased, the antioxidant activities also increased. Also, changes in sugar content (glucose, fructose, sucrose and maltose) were determined in leaf from seed (young and mature) of Tayfi grape by HPLC. The highest concentration of sucrose was descripted in mature seed (9,29 mg/g).
  • Öğe
    Kivi (actinidia deliciosa)nın in vitro ortamda çimlendirilmesi
    (Batman Üniversitesi, 2012) Akbaş, Filiz; Işıkalan, Çiğdem; Başaran, Davut; Namlı, Süreyya
    Kivi (Actinidia deliciosa) tohumlarının in vitro şartlarda çimlendirilmesine, materyal şekli, Murashige Skoog besi ortamı (MS) konsantrasyonu, şeker çeşidi (sakkaroz, maltoz ve dekstroz) nin etkisi ayrı ayrı araştırıldı. 30 g/l sakkaroz ve ¼ MS in, Kivi (Actinidia deliciosa) tohumları için ideal çimlenme ortamı olduğu saptandı. Ayrıca tohumların çimlendirilmesine bir sitokinin olan BAP (6-Benziloaminopurin) konsantrasyonlarının (0.5-1.0-2.0-4.0-6.0-8.0 mg l-1 ) etkisi test edildi ve 2.0 mg l-1 BAP içeren MS besi ortamının en iyi sonucu verdiği belirlendi. Elde edilen sürgünler, 1.0 mg l-1 NAA (naftalen asetik asit) lı besi ortamında köklendirilerek in vivo şartlara adaptasyonu sağlandı.