3 sonuçlar
Arama Sonuçları
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Öğe The varieties and characteristics of grapes grown in Southeast Anatolia Region(Batman Üniversitesi, 2020-12-31) Levent, Abdulkadir; Demir, ZülküfGrape is a fruit, called Vitis. Turkey replaces in the first sixth in growing grape, in the world. Grape has a significant place in the food industry. The antioxidants in grape seed have the effect of preventing and treating many diseases. In Turkey, the percentages of grapes, consumed in the form of wort, is about 30 %, annually. The 25 % of grape garbage is seeds. Approximately 3-6 % of grapes seeds (44000 tons) wasted annually. The foreseeing designing and manufacturing the grape squeezing machine will facilitate the work of the grape grower and will achieve the grape seeds to the economy. While the sieve diameter of grape seeds separator, separated the seeds from the garbage of the grape will be less than or equal to 2 mm (≤2 mm), the garbage from the wort is greater than or equal to 8.5 mm (≥8.5 mm), according to the seeds geometrical dimensions, gained.Öğe Bor katkılı elmas elektrot ile naftalin’in voltametrik davranışı: Kare dalga anodik sıyırma voltametrisi ile miktar tayini(Süleyman Demirel Üniversitesi, 2017-04-28) Levent, AbdulkadirBu çalışmada, Naftalin bor katkılı elmas elektrot yüzeyindeki elektrokimyasal özellikleri, değişik çözelti ortamları ve geniş bir pH aralığında incelenmiştir. İlk olarak çalışma elektrotun performansını etkileyen değişkenler (destek elektrolitinin seçimi, elektrot temizleme yöntemi, iyon şiddeti ve pH, biriktirme/ölçüm çözeltisinin bileşimi, biriktirme gerilimi/süresi, voltametrik dalga formu değişkenleri); voltametri ve/ya da sıyırma voltametrisi teknikleri kullanılarak ayrıntılı olarak araştırılmıştır. Daha sonra önerilen yöntemlerin elde edilen optimum koşullarda Naftalin için doğrusallık (0.9-4.5 µM), saptama sınırı (LOD; 0.225 µM) ve kesinlik (% BSS 2.26) açısından validasyonu gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen KD-ASV yöntemi, çeşme suyunda naftalinin analizi için standart katma yöntemi kullanılarak başarılı bir şekilde uygulanmıştır.Öğe Archaeometric review of the tile decorations in Hasankeyf Zeynel Bey Tomb with P-EDXRF(Batman Üniversitesi, 2022-12-31) Turan, Emine; Levent, AbdulkadirTile is known as a handicraft based on the production of items such as vases, jugs and pots by shaping the soil after cooking. It is defined as the covering material processed with colorful décor and motifs used in the decoration of items such as tiles, ceramics, porcelain plates and china making in the goods processed with the help of this material. In this study, 7 Light Blue Glaze, 7 Navy Blue Glaze and 8 Unglazed Tile belonging to Zeynel Bey Tomb, a total of 22 tiles were analyzed in Hasankeyf Cultural Park where the tomb was moved with P-EDXRF. As a result; The chemical contents of the 22 samples we examined on site were determined and compared with the previous studies. It was determined that the results obtained were compatible.