Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Öğe
    Van yöresine ait sirmo (Allium Schoenoprasum L.) bitkisinden gümüş nanopartiküllerinin sentezi, karakterizasyonu, antimikrobiyal ve antioksidan etkilerinin değerlendirilmesi
    (Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024-07-26) Çelik, Yurdagül; Dağ, Beşir
    Yeşil yolla metalik nanopartiküllerin sentezlenmesi üzerine yapılan çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Bu ürünlerin geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Metalik nanopartiküller içinde gümüş nanopartiküller özellikte antimikrobiyal özelliği ile tıbbi uygulamalarda kullanımları oldukça yaygındır. Bu tez çalışmasında, Van bölgesinde yetişen Allium schoenoprasum L. (Sirmo) bitkisi kullanılarak gümüş nanopartiküllerin (AgNP) sentezi, çeşitli enstrümental analizlerle karakterizasyonunun yapılması, antimikrobiyal ve antioksidan etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Sentez sonucunda elde edilen gümüş nanopartiküllerin (AgNP’ler) özellikleri UV-Vis, XRD, FTIR, FESEM, SEM, TEM, AFM, EDX gibi çeşitli cihazlar aracılığıyla belirlendi. AgNP’lerin 487.50 nm’de maksimum absorbansa sahip oldukları ölçüldü. Morfolojik görünümlerinin küresel olduğu, tekli dağılım sergidekileri ve kristal nano boyutlarının 6.26 nm olduğu belirlendi. Sentezi yapılan AgNP’lerin patojen Candida albicans ATCC 10231, patojen gram pozitif S. aureus ATCC 29213 bakterileri ve gram negatif Pseudomonas aeruginosa ATCC27833 suşlarının üremelerinin baskılanması üzerinde minimum inhibisyon konsantrasyonlarının 1.00-2.00 µg mL-1 olduğu tespit edildi. AgNP’lerin antioksidan etkileri bakımından DPPH ve bakır iyonu indirgeme kapasitelerinin olduğu belirlendi.
  • Öğe
    İğde (Elaeagnus Angustifolia L.) bitkisinin gümüş nanopartiküllerinin sentezi ve antimikrobiyal uygulamaları
    (Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025-02-03) Aslan, Elif; Dağ, Beşir
    Bu çalışmada İğde (elaeagnus angustifolia L.) bitkisi kullanılarak yeşil sentez yöntemiyle gümüş nanopartiküllerin (AgNP) sentezlenmesi, sentezlenen AgNP’lerin karakterizasyon analizlerinin yapılması ve sentezlenen AgNP’lerin antibakteriyal aktivite tayinlerinin yapılması amaçlanmaktadır. Ultraviyole (UV)-görünür Spektrofotometre analizi sonuçlarına göre, nanokristallerin karakteristik bir tepe noktası 441 nm'de belirlendi. Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Transmisyon Elektron Mikroskobu (TEM) ve Atomik Güç Mikroskopisi (AFM) analizleri, biyosentezlenen AgNP'lerin morfolojik yapılarının küresel olduğunu gösterdi. XRD analizi sonuçlarına göre, AgNP'lerin kristal yapılarının merkez yüzlü kübik olduğu tespit edildi. Nanopartiküllerin boyutu, Debye-Scherrer denklemi kullanılarak 11.84 nm olarak hesaplandı. AgNP'lerin gıda patojenleri olan Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Escherichia coli ATCC25922 ve Candida albicans üzerindeki inhibisyon etkileri Minimum İnhibitör Konsantrasyon (MİK) yöntemiyle belirlendi.