3 sonuçlar
Arama Sonuçları
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Öğe Batman yerel mutfağının gastronomi turizmine kazandırılmasına yönelik bir araştırma(Batman Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 2021-04-22) Aksoy, İlker; Gümüş, MuratTurizm faaliyetlerinin doğmasını sağlayan ve ana etkenlerinden olan bireylerin merak ve keşif duyguları; onların yeni yerler, kültürler ve destinasyonlar tanımalarını sağlar. Kişilerin bu ihtiyaçları turizm sektöründe kültür turizminin doğmasını sağlayarak destinasyonların, kültürel, tarihi, coğrafi, dini vb. değerlerini korumalarını ve bu değerleri de gelecek kuşaklara güvenle aktarılmasını yani sürdürülebilirliğini gerekli kılmıştır. Bu kültürel değerlerden birisi de bölgelere ait yerel mutfaklardır. Yerel mutfaklar; bir bölgenin kültürel, sosyal, tarihi, coğrafi ve dini değerlerini taşımakta ve bu değerleri aktarmada önemli bir araçtır. Bu çalışmanın amacı; Batman yerel mutfağına ait yemekleri keşfetmek ve Batman yerel mutfağının sürdürülebilirliğini, gastronomi turizmine kazandırılabilmesini yerel yiyecek işletmeleri aracılığıyla tespit etmektir. Araştırmanın amaçlarından biri de yerel kültürlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi açısından literatürde kayıt altına alınıp bir sonraki kuşağa aktarılmasıdır. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş olup veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın alanı Batman ili olup örneklem belirlenirken maksimum çeşitleme ve amaca yönelik örnekleme yöntemleri kullanılıştır. Araştırmanın veri toplama süreci ve bulgular bölümü iki evrede ele alınmıştır. İlk evrede Batman yerel mutfağına ait yerel yemeklerin belirlenmesi için Batman ili ve ilçelerinde ikamet etmekte olan 58 katılımcıyla yüz yüze görüşme yapılmıştır. İkinci bölümde ise yerel mutfağın sürdürülebilirliğini yerel yiyecek işletmeleri aracılığıyla belirlemek için Batman merkezde bulunan mahalli yemekler üreten 15 yiyecek işletmecisi ve ustalarıyla yüz yüze görüşme yapılmıştır. Elde edilen bulgular betimsel analiz yöntemiyle işlenmiş olup veri haline getirilmiştir. Sonuç olarak Batman iline ait 85 yerel yemek tespit edilmiştir. Yerel mutfak kimliğinin gelişmemiş olduğu, yiyecek işletmelerinde yerel yemeklere gerektiği kadar yer verilmediği, işletmecilerin ve ustaların yerel mutfak hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve herhangi bir kamu veya özel kuruluşun bu konuda daha önce çalışma yürütmediği tespit edilmiştir. Batman mutfak kültürü bilimsel araştırmalar açısından göz ardı edilmiş olmasından ötürü yazılı herhangi bir kaynağın veya bulgusunun bulunmadığı da tespit edilmiştir.Öğe Water footprint assessment within a catchment: A case study for Upper Tigris River Basin(Elsevier, 2019-11) Muratoğlu, AbdullahSubstantial amount of world's population experiences severe water scarcity problems. The water scarcity related threats on food security, human health and natural ecosystem are estimated to increase in the future, due to unconscious use and overutilization of water resources. Water footprint assessment studies at basin level are very important and provide a key role for sustainable development of freshwater resources especially in arid and semi-arid regions. However, comprehensive studies on water footprint assessment of river basins are quite limited due to requirement of wide-range of statistical data. The main scope of this study is to analyze the blue and green water footprint of Upper Tigris River Basin (UTRB, Turkey) with a bottom-up approach for the years between 2010 and 2018. Water footprints of agricultural production, livestock production and industrial plus domestic water use have been separately studied. Total blue and green water footprints, per capita water footprints and virtual water contents of the major crops harvested in the UTRB were calculated and compared with surrounding countries. A sustainability assessment based on the scarcity indicators has also been provided. Annual water footprint of UTRB is calculated as 7.2 Gm3/yr for the specified time interval corresponding 1748 m3/cap/yr. Crop production has the highest share with 79% of total water footprint. Wheat is the primary crop cultivated in the study area and responsible for 45% of consumptive water use of all crops. The livestock and domestic plus industrial water footprint were obtained as 16% and 5% of the complete basin's water footprint, respectively. Annual blue water scarcity of the basin is obtained to be 87% which is classified as low scarcity. The findings of this study are expected to increase water allocation efficiency and sustainability of the study area. It is also expected to contribute the integrated basin management studies and cooperation between riparian countries for better planning and management of transboundary water resources.Öğe Ecological ideals, sustainable tourism and the heritage concept of an eco-village: the case of Arcosanti, USA(Taylor & Francis, 2019-07-04) Doğan, MustafaArcosanti in Arizona, USA, is a yet-to-be completed ecological settlement which reflects the major ideas of Paolo Soleri, an Italian architect and philosopher, on an alternative type of city. Based on field research using interviews, participatory observation and the survey method it examines the relationship between tourism and eco-settlements, using Arcosanti as a case study, in order to discuss current approaches to sustainable tourism and to examine visitor profiles, perceptions, and attitudes. The data indicates that ecological settlements such as Arcosanti can be an attractive tourist destination and it is clear that although Arcosanti had started life as an urban experiment based on ecological and alternative ideas, today it is a place that attracts many visitors. Regardless of whether Arcosanti can be categorized as an eco-village or eco-city, its valuable attractiveness results from Paolo Soleri and his tangible/intangible heritage that contributes an income via sustainable tourism. The study concludes that Arcosanti is an excellent case which offers the promise that ecological settlements can have significant potential for sustainable tourism.