Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 6 / 6
  • Öğe
    Turizm öğrencilerinin gıda tüketimi ve israfı konusundaki algı ve tutumları
    (Batman Üniversitesi, 2021-03-04) Aydın, Ahmet; Türk Toğrul, İnci
    Bu araştırmanın amacı, gıda israfının altında yatan nedenlerin belirlenmesi, ortaya çıkardığı sonuçların analiz edilmesi ve israfın önlenmesine ilişkin yapılabileceklerin ortaya konulmasıdır. Bu çalışma, gıda israfının boyutuna ve önemine dikkat çekme amacı güdülerek yapılmaktadır. Elde edilen veriler israfı önleme çalışmalarına yardımcı olabilmesi itibari ile önemlidir. Bu araştırma bilinçsiz tüketimin ve gıda israfının azaltılmasına yönelik farkındalık oluşturması bakımından önemli görülmüş ve gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de gıda tüketimi ve gıda israfının turizm işletmelerinin yoğunlukta olduğu bölgelerde daha fazla olduğu göz önüne alındığında ve ülkemizdeki turizm işletmeleri sayısı düşünüldüğünde, gıda israfı miktarı hesaplanamayacak boyutlara ulaşmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, turizm işletmeleri ile daha fazla ilişkili olmalarından ötürü turizm eğitimi almakta olan öğrenciler çalışma evreni olarak belirlenmiştir. Türkiye’nin her bölgesinden, farklı eğitim düzeylerinde turizm eğitimi alan öğrencilere yüz yüze anket uygulanmıştır ve bunun sonucunda 461 adet kullanılabilir ankete ulaşılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemleriyle yürütülmüştür. Araştırma verileri Aralık 2019 ile Haziran 2020 tarihleri arasında kolayda örnekleme tekniği ile toplanmıştır. Katılımcılardan toplanan veriler normal dağılmadığı için rassal olmayan/non-parametrik (Mann Whitney/U ve Kruskal/Wallis Testleri) analizler uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların yaşı ve cinsiyetleri ile israf tutumları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bununla birlikte eğitim dereceleri ve turizm işletmelerinde çalışma durumları değişkenleri açısından gıda tüketimi ve israfa ilişkin bazı boyutlar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar kapsamında tüketicilere ve sektörel uygulayıcılara birtakım öneriler sunulmuştur.
  • Öğe
    Yerel halkın kültürel mirasa yönelik farkındalık düzeyi: Diyarbakır ili örneği
    (Batman Üniversitesi, 2021-04-14) Bal, Fatime; Dilek, Sebahattin Emre
    Kültürel miras, turizm için önemli kavramlar arasındadır. Kültürel miras unsurları hem turizmin hem de yerel halkın etkisiyle varlığı sürdürmektedir. Bu durumda Kültürel miras eserlerin korunması aşamasında yerel halkın büyük rolü vardır. Yerel halkın turizm, doğal çevre, turist, kültürel miras gibi öğeler hakkında bir farkındalığa sahip olması gerekir. Bu çalışmada araştırma bölgesi olarak Diyarbakır ili seçmemiz kültürel mirasın varlığı, turizm potansiyeli, Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıması ve dünya miras listesinde bulunuyor olması açısında büyük önem teşkil etmektedir. Bu çalışmanın asıl amacı, Diyarbakır’ın ilinde bulunan kültürel mirasın turizm amaçlı olarak kullanılmasında yerel halkın farkındalık düzeyini belirlemektedir. Diyarbakır ilinde turizm amaçlı olarak kullanılan kültürel varlıkların önemi derecelendirilmekte ve yerel halkın kültürel miras eserlerinin turizm amaçlı kullanılmasında yerel yönetim ile ilgili düşüncelerini ifade etmesi bu çalışmanın bir diğer amaçlarından biridir. Araştırmanın en önemli çabası Diyarbakır halkının kültürel miras farkındalık düzeyi ile ilgili hiçbir çalışmanın yapılmadığı ve yapılacak ilk çalışma olması açısında halkı bilinçlendirmektir. Ayrıca yapılan çalışmalar istenilen düzeyde olmadığından bu alanla ilgili bir çalışma yapılması gereği duyulmaktadır. Bu araştırmada evren ve örneklem, veri toplama aracı ve tekniği, veri toplama süreci ile alakalı verilerin analizleri yapılmıştır. Araştırma evreni Diyarbakır ilinde yaşayan yerel halktır. Diyarbakır ili merkezinde yaşayan yerel halkın kültürel mirası turizm amaçlı kullanılmasındaki görüşlerini belirlemek için anket tekniği uygulanmıştır. Toplamda geçerli sayılan 200 adet anketten elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada veri toplama sürecinde ise kolayda örneklem yönetimi uygulanmıştır. Maliyeti ve uygulaması kolay olan bu yöntem birçok araştırmacı tarafından tercih edilmektedir. Bulgularda ise, araştırmaya katılan yerel halkın demografik özelliklerine dair bulgularından Diyarbakır turistik öneme sahip tarihsel ve kültürel yapıları, el sanatları, mutfağı, etkinliklerine dair frekans analizi, ortalama, standart sapma, güvenilirlik analizi ve Anova testi uygulayarak Diyarbakır yerel halkının farkındalık düzeyi ne ölçüde olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, uygulanan bu testlerin güvenilir olduğunu ve yerel halkın kültürel miras eserlerine yönelik farkındalık düzeyine dair görüşlerini açık bir şekilde ifade etmektedir.
  • Öğe
    Beyond tourism and taxes: The ecomuseum and social development in the Ak-Chin tribal community
    (Taylor & Francis, 2019-03-26) Doğan, Mustafa; Timothy, Dallen J.
    Ecomuseums, which reflect the heritage of places, can be an important model for advancing the relationship between tourism, heritage, and local development. This paper examines the relationship between an ecomuseum and development in the context of the Ak-Chin Him-Dak Ecomuseum in Arizona, the only officially designated ecomuseum in the United States. Based on a case study approach, the study indicates that the Ak-Chin Him-Dak Ecomuseum has several features that differentiate it from many other ecomuseums around the world. Unlike some other examples, the Ak-Chin Him-Dak Ecomuseum’s primary aim is to ensure cultural revitalization and social development based on the native tribe’s unique needs. The relationship with tourism is limited, and utilizing the ecomuseum as an economic driver was not a consideration. In this case, the ecomuseum was conceived as an educational tool to aid residents in rediscovering their unique heritage, preserving elements of the past that are on the verge of disappearing, and advancing the social wellbeing of the community.
  • Öğe
    Ecological ideals, sustainable tourism and the heritage concept of an eco-village: the case of Arcosanti, USA
    (Taylor & Francis, 2019-07-04) Doğan, Mustafa
    Arcosanti in Arizona, USA, is a yet-to-be completed ecological settlement which reflects the major ideas of Paolo Soleri, an Italian architect and philosopher, on an alternative type of city. Based on field research using interviews, participatory observation and the survey method it examines the relationship between tourism and eco-settlements, using Arcosanti as a case study, in order to discuss current approaches to sustainable tourism and to examine visitor profiles, perceptions, and attitudes. The data indicates that ecological settlements such as Arcosanti can be an attractive tourist destination and it is clear that although Arcosanti had started life as an urban experiment based on ecological and alternative ideas, today it is a place that attracts many visitors. Regardless of whether Arcosanti can be categorized as an eco-village or eco-city, its valuable attractiveness results from Paolo Soleri and his tangible/intangible heritage that contributes an income via sustainable tourism. The study concludes that Arcosanti is an excellent case which offers the promise that ecological settlements can have significant potential for sustainable tourism.
  • Öğe
    Discovering the hotel selection factors of vegetarians: the case of Turkey
    (Emerald, 2018-11-19) Dilek, Sebahattin Emre; Fennell, David A.
    Purpose: The purpose of this study was to investigate the hotel selection preferences of vegetarians in Turkey. Design/methodology/approach: The questionnaire used in this study had four main sections: animal and environmentally friendly hotel attributes; hotel features and facilities; hotel food and beverage services; and demographic and travel information of respondents. Data were collected by way of face-to-face questionnaires from 328 self-identified vegetarians who visited the first vegan/vegetarian event – “Didim VegFest” – in Turkey on 29-30 April 2017. Findings: Eco-animal friendly hotels, customer requests and animal friendly and environmental ethics (main Factor 1); comfort and value, facilities and security, the natural environment and the staff and their services (main Factor 2); standards and sanitation, sensibility, atmosphere and knowledge (main Factor 3) were identified as the main hotel selection factors of vegetarians in Turkey. Originality/value: This study is the first of its kind in the tourism literature.
  • Öğe
    Real-life escape rooms as a new recreational attraction: The case of Turkey
    (Taylor & Francis, 2018-10-02) Dilek, Sebahattin Emre; Nur, Kulakoğlu Dilek
    The purpose of this paper is to theoretically and empirically investigate experiences of real-life escape rooms, a phenomenon that has gained prominence in recent years. An exploratory empirical study of visitors’ (escapers) experiences of 33 escape rooms in Turkey was conducted using content analysis. A total of 1079 reviews were extracted and used in the analysis. Data were collected from TripAdvisor–a well-known website–that allows guests to share their experiences from all around the world. The findings demonstrate that escape room attractions provide authenticity and flow experiences through the challenging activities and social component of the games. Furthermore, the findings show that visitors enjoy experiencing novelty-seeking (authenticity) and hedonistic experience-seeking (flow) and a feeling of being outside time and place.