2 sonuçlar
Arama Sonuçları
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Öğe Turizm öğrencilerinin gıda tüketimi ve israfı konusundaki algı ve tutumları(Batman Üniversitesi, 2021-03-04) Aydın, Ahmet; Türk Toğrul, İnciBu araştırmanın amacı, gıda israfının altında yatan nedenlerin belirlenmesi, ortaya çıkardığı sonuçların analiz edilmesi ve israfın önlenmesine ilişkin yapılabileceklerin ortaya konulmasıdır. Bu çalışma, gıda israfının boyutuna ve önemine dikkat çekme amacı güdülerek yapılmaktadır. Elde edilen veriler israfı önleme çalışmalarına yardımcı olabilmesi itibari ile önemlidir. Bu araştırma bilinçsiz tüketimin ve gıda israfının azaltılmasına yönelik farkındalık oluşturması bakımından önemli görülmüş ve gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de gıda tüketimi ve gıda israfının turizm işletmelerinin yoğunlukta olduğu bölgelerde daha fazla olduğu göz önüne alındığında ve ülkemizdeki turizm işletmeleri sayısı düşünüldüğünde, gıda israfı miktarı hesaplanamayacak boyutlara ulaşmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, turizm işletmeleri ile daha fazla ilişkili olmalarından ötürü turizm eğitimi almakta olan öğrenciler çalışma evreni olarak belirlenmiştir. Türkiye’nin her bölgesinden, farklı eğitim düzeylerinde turizm eğitimi alan öğrencilere yüz yüze anket uygulanmıştır ve bunun sonucunda 461 adet kullanılabilir ankete ulaşılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemleriyle yürütülmüştür. Araştırma verileri Aralık 2019 ile Haziran 2020 tarihleri arasında kolayda örnekleme tekniği ile toplanmıştır. Katılımcılardan toplanan veriler normal dağılmadığı için rassal olmayan/non-parametrik (Mann Whitney/U ve Kruskal/Wallis Testleri) analizler uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların yaşı ve cinsiyetleri ile israf tutumları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bununla birlikte eğitim dereceleri ve turizm işletmelerinde çalışma durumları değişkenleri açısından gıda tüketimi ve israfa ilişkin bazı boyutlar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar kapsamında tüketicilere ve sektörel uygulayıcılara birtakım öneriler sunulmuştur.Öğe Yerel halkın kültürel mirasa yönelik farkındalık düzeyi: Diyarbakır ili örneği(Batman Üniversitesi, 2021-04-14) Bal, Fatime; Dilek, Sebahattin EmreKültürel miras, turizm için önemli kavramlar arasındadır. Kültürel miras unsurları hem turizmin hem de yerel halkın etkisiyle varlığı sürdürmektedir. Bu durumda Kültürel miras eserlerin korunması aşamasında yerel halkın büyük rolü vardır. Yerel halkın turizm, doğal çevre, turist, kültürel miras gibi öğeler hakkında bir farkındalığa sahip olması gerekir. Bu çalışmada araştırma bölgesi olarak Diyarbakır ili seçmemiz kültürel mirasın varlığı, turizm potansiyeli, Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıması ve dünya miras listesinde bulunuyor olması açısında büyük önem teşkil etmektedir. Bu çalışmanın asıl amacı, Diyarbakır’ın ilinde bulunan kültürel mirasın turizm amaçlı olarak kullanılmasında yerel halkın farkındalık düzeyini belirlemektedir. Diyarbakır ilinde turizm amaçlı olarak kullanılan kültürel varlıkların önemi derecelendirilmekte ve yerel halkın kültürel miras eserlerinin turizm amaçlı kullanılmasında yerel yönetim ile ilgili düşüncelerini ifade etmesi bu çalışmanın bir diğer amaçlarından biridir. Araştırmanın en önemli çabası Diyarbakır halkının kültürel miras farkındalık düzeyi ile ilgili hiçbir çalışmanın yapılmadığı ve yapılacak ilk çalışma olması açısında halkı bilinçlendirmektir. Ayrıca yapılan çalışmalar istenilen düzeyde olmadığından bu alanla ilgili bir çalışma yapılması gereği duyulmaktadır. Bu araştırmada evren ve örneklem, veri toplama aracı ve tekniği, veri toplama süreci ile alakalı verilerin analizleri yapılmıştır. Araştırma evreni Diyarbakır ilinde yaşayan yerel halktır. Diyarbakır ili merkezinde yaşayan yerel halkın kültürel mirası turizm amaçlı kullanılmasındaki görüşlerini belirlemek için anket tekniği uygulanmıştır. Toplamda geçerli sayılan 200 adet anketten elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada veri toplama sürecinde ise kolayda örneklem yönetimi uygulanmıştır. Maliyeti ve uygulaması kolay olan bu yöntem birçok araştırmacı tarafından tercih edilmektedir. Bulgularda ise, araştırmaya katılan yerel halkın demografik özelliklerine dair bulgularından Diyarbakır turistik öneme sahip tarihsel ve kültürel yapıları, el sanatları, mutfağı, etkinliklerine dair frekans analizi, ortalama, standart sapma, güvenilirlik analizi ve Anova testi uygulayarak Diyarbakır yerel halkının farkındalık düzeyi ne ölçüde olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, uygulanan bu testlerin güvenilir olduğunu ve yerel halkın kültürel miras eserlerine yönelik farkındalık düzeyine dair görüşlerini açık bir şekilde ifade etmektedir.