Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Öğe
    Muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik düzeylerinin iş performansına etkisi ve çözüm önerileri: Batman ili örneği
    (Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024-07-05) Doğan, Mervan; Elitok, Uyum
    Çalışma, Batman ili muhasebe meslek mensupları arasında tükenmişlik sendromunun ve bu sendromun iş performansına olan etkilerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Muhasebe meslek mensupları, Batman ili gibi özel bir bölgede çalıştıklarından dolayı, bölgeye özgü koşulların da bu meslek grupları üzerinde farklı etkiler yaratması muhtemeldir. Bu bağlamda, çalışma, Batman ili muhasebe profesyonellerinin tükenmişlik düzeyini belirlemek ve tükenmişlik sendromunun iş performansları üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Çalışma, nitel ve nicel araştırma yöntemlerini kullanarak, Batman ili muhasebe meslek mensupları arasında tükenmişlik sendromu belirtilerini ve bu sendromun iş performansına olan etkilerini analiz edecektir. Anketler ve literatür taraması gibi yöntemler, araştırmanın kapsamlı bir şekilde yürütülmesine olanak tanıyacaktır. Araştırmanın sonuçları, Batman ili muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik sendromu yaşadığında iş performanslarının nasıl etkilendiğini ortaya koyacak ve bu duruma özgü çözüm önerileri sunacaktır. Batman ili örneği üzerinden gerçekleştirilen çalışma, bölgesel farklılıkları dikkate alarak muhasebe meslek mensuplarının iş yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulanabilir stratejiler geliştirmeyi amaçlamaktadır.
  • Öğe
    Covid-19 pandemisinin yiyecek içecek sektörü çalışanlarının tükenmişlik düzeylerine etkisi: Diyarbakır ili örneği
    (Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024-03-15) Çalışkan Güldalı, Amine; Gülertekin Genç, Seray
    Salgın hastalıklar tarih boyunca insanlığı etkisi altına almıştır. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 salgını, dünyaya hızlı bir şekilde yayılmış ve ülkemizi de büyük ölçüde sarsmıştır. Hastalığın yayılmasını engellemek adına dünya genelinde kapanmalar, uçuş ve sokağa çıkma yasakları gibi kısıtlamalara gidilmiştir. Bu kısıtlamalardan en çok etkilenen sektörlerin başında da yiyecek-içecek işletmeleri gelmektedir. Bu dönemde sektörde yaşanan ekonomik krizler ve kısıtlamalar çalışanları büyük oranda etkilemiştir. Yiyecek-içecek sektörünün servis personelleri, insanlarla sürekli iletişim kuran ve güler yüzlü olmayı gerektiren bir meslek icra etmektedir. Ayrıca memnuniyet odaklı olan bu sektörde çalışanlar, bu dönemde iş yükünün ağırlığı altında ezilmiş, hastalığa yakalanma, hastalığı ailesine bulaştırma korkusuyla da bir tükenmişlik duygusu yaşamıştır. Bu nedenle tükenmişlik sendromunun nedenlerini anlamak hem bireylerin hem de işletmelerin geleceğini şekillendirmek adına önemli bir araştırma alanıdır. Bu çalışma; Covid-19 pandemi sürecinde binlerce kişiyi istihdam eden yiyecek-içecek sektörü çalışanlarının, tükenmişlik durumundan ne kadar etkilendikleri açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada; Covid-19 pandemisinin, yiyecek–içecek sektörü çalışanlarının tükenmişlik düzeylerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma, anket tekniğiyle yapılmıştır. Diyarbakır ilinde faaliyet gösteren yiyecek–içecek sektörü çalışanlarına 414 anket uygulanmıştır. Verilerin analizi istatistiki yöntemler aracılığıyla incelenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre Covid-19 hastalığının, çalışanların tükenmişlik sendromuna etkisi olduğu anlaşılmıştır. Covid-19 hastalığına yakalanma korkusu taşıyanların oranı, hastalığa yakalanma korkusu taşımayanlardan %23,7 daha fazla tükenmişlik sendromuna sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca kadınların; erkeklere göre Covid-19 salgınından daha çok korktukları, özellikle 46 yaş ve üzeri bireylerin; diğer yaş gruplarına göre daha fazla tükenmişlik yaşadıkları, bekar katılımcıların ise evli katılımcılara göre daha tükenmiş hissettikleri, lisansüstü mezunların salgından az korku yaşadıkları belirlenmiştir. Bunun dışında yiyecek- içecek sektöründe çalışma süresi ile Covid-19 hastalık korkusu ve tükenmişlik açısından ciddi farklılıklar tespit edilmemiştir. Son olarak asgari ücret ve altı alan katılımcıların; diğer gelir gruplarına göre daha fazla tükenmişlik yaşadıkları anlaşılmıştır. Elde edilen bulgular, Covid-19 salgınının yiyecek-içecek sektörü çalışanlarının tükenmişlik sendromuna etki etmesi açısından dikkate değerdir.