Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Öğe
    Mikrobiyal Transglutaminaz Enzimi ve Süt Ürünlerinde Kullanımı
    (Batman Üniversitesi, 2015) Eren Karahan, Leyla
    Bu çalışmada transglutaminaz enziminin (TG) özellikleri ve süt ürünlerinde uygulama olanakları üzerinde durulmuştur. TG, birincil aminler ile glutamin residüleri arasında kovalent bağ oluşumunu katalize eden bir transferazdır. R-glutaminyl-peptide:amine γ- glutamyl-transferase (E.C 2.3.2.13) olarak adlandırılan transglutaminaz enzimi hayvansal dokularda ve vücut sıvılarında bulunan doğal bir enzimdir. Bunun yanında Streptoverticillium mobarense ve Streptoverticillium ladakanum tarafından hücre dışı, Bacillus subtilis ve Physarum polycephalum tarafından ise hücre içi olmak üzere birçok mikroorganizmanın da TG enzimi ürettiği belirlenmiştir. TG, gıdaların besin değeri ve reolojik özelliklerini geliştirmek için kullanılmaktadır Çapraz bağlanma tepkimeleri proteinlerin emülsiyonlaştırma, köpük oluşturma ve jelleşme gibi bazı fonksiyonel özelliklerinde modifikasyonlara yol açmaktadır. Peynir, yoğurt, dondurma gibi süt ürünlerinin üretiminde kullanılabilmektedir. Peynirin su tutma kapasitesini arttırarak verim artışı sağlamaktadır; yoğurdun, pıhtı sıkılığını geliştirerek sinerezisi azaltmaktadır. Dondurmada proteinlerin emülsiyon kapasitesini geliştirerek daha düzgün kristal yapıda bir ürün elde edilmektedir.
  • Öğe
    Lewatit partikülüne üreaz enziminin immobilizasyonu
    (Batman Üniversitesi, 2017) Çınar, Ercan; Ercan, Selami; Güleşçi, Nuri
    Ticari olarak alınan Lewatit VP OC 1600 partiküllerine üreaz enzimi immobilizasyon tekniği uygulanılarak partiküle immobilize edildi. Enzim immobilizasyonlarında araştırma parametrelerinden biri olan enzimin tekrar kullanılabilirliği immobilze olan partikülün kullanılması ve sonuçların alınması enzimin ticari alınan lewatit partiküller üzerine immobilize olduğunu gösterdi. Lewatit VP OC 1600, metakrilik esterlere dayanılarak küresel boncuk biçiminde macropor içeren ve divinilbenzen (DVB) ile çapraz bağlanmış polimerdir. Lewatit VP OC 1600’ün maksimum üreaz immobilize etme kapasitesi 480 mg.g -1 ‘dir. Serbest ve immobilize olan enzimler, 7.5 ve 6.5 gibi farklı optimum pH'lar sergiledi. İmmobilize olan enzimin optimum sıcaklığı 60 oC'e kayarken, serbest enzim 50 oC olarak belirlendi. İmmobilize olan enzim ile serbest enzim yüksek sıcaklıklara maruz bırakıldığında tutuklanan enzim serbest enzime göre sıcaklığa daha fazla direnç gösterdiği tespit edildi. Tutuklanan ve serbest enzimin kinetik parametreleri belirlendi. Buna göre, serbest enzimin substrata ilgisinin tutuklanan enzimin substrata olan ilgisinden düşük olduğu gözlemlendi. Tutuklanan enzimin, termostabilitesi, tekrar kullanılabilirliği ve depolama parametrelerinin serbest enzime kıyasla daha yüksek bir etkinlik gösterdiği tespit edildi.