2019-11-08

Batman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Attribution-ShareAlike 3.0 United States

Teknolojik gelişmeler ile birlikte enerji talebi, son yıllarda hızla artmıştır. Bu doğrultuda, enerji arz-talep dengesinin sağlanabilmesi ve son yüzyılda artan fosil yakıt kullanımı ile oluşan küresel ısınma etkilerinin azaltılması amacı ile bilim insanları temiz, yenilenebilir ve süreklilik arz eden enerji kaynakları üzerinde yoğunlaşmışlardır. Hidroelektrik enerji kaynakları, tahmin edilebilirlik ve güç yoğunluğunun yüksek olmasından dolayı yenilenebilir enerji kaynakları arasında özel bir konuma sahiptirler. Hidrokinetik türbinler ise, özellikle son yıllarda geliştirilen ve herhangi bir baraj inşası gerektirmeden suyun enerjisini direkt olarak kinetik enerjiye çeviren cihazlardır. Bu çalışmanın temel amacı, boru hatlarındaki fazla basıncın elektrik enerjisine dönüştürülmesi için küresel bir hidrokinetik türbin tasarımıdır. Tasarım aşamasında türbinin kanat sayısı, kanat profili, kord uzunluğu, soliditesi, uç hız oranı gibi geometrik ve dinamik parametreler göz önünde bulundurularak QBlade programında numerik optimizasyon sağlanmıştır. QBlade analizlerinin ve literatürdeki benzer çalışmaların ışığında, NACA 0020 kanat profiline ve 12 cm kord uzunluğuna sahip, 5 kanatlı küresel hidrokinetik türbin, mevcut çalışmanın nihai geometrisi olarak seçilmiştir. ANSYS CFX programı yardımı ile nihai geometrinin basınçlı boru hattında hesaplamalı akışkanlar dinamiği analizleri yapılarak akım ortamı görselleştirilmiştir. Son tahlilde, blokaj oranının türbin performansı üzerindeki etkisi incelenmiş ve literatürdeki çalışma sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Energy demand has increased rapidly in recent years, with the technological developments. In this respect, scientists have focused on clean, renewable and sustainable energy sources in order to achieve a balance of energy supply and demand and to reduce the effects of global warming caused by increasing fossil fuel use. Hydropower sources have a special position among renewable energy sources due to their high predictability and high power potential. Hydrokinetic turbine technology has been developed in the recent years and hydrokinetic turbines do not need the construction of dam directly converging the energy of water to kinetic energy. The main purpose of this study is to design a spherical hydrokinetic turbine for converting excess pressure in gravity flowing water transport and transmission lines to electrical energy. In the design stage, numerical optimization of QBlade code has been achieved by considering geometric and dynamic parameters such as number of blades, blade profile, chord length, solidity, and tip speed ratio. Based on QBlade analyses and similar studies in the literature, 5-bladed spherical hydrokinetic turbine with NACA 0020 blade profile and 12 cm chord has been specified to be the final geometry of the present study. Computational fluid dynamics analysis of the proposed turbine have been provided by ANSYS CFX software inside on the pressurized water transmission pipeline domain and the fluid flow have been visualized. Finally, the effect of blockage on turbine performance has been analyzed and compared with the results of the previous literature studies.

Hidrokinetik, Türbin, Küresel, QBlade, ANSYS CFX, Boru Hatları, Blokaj, Hydrokinetic, Turbine, Spherical, QBlade, ANSYS CFX, Pipelines, Blockage

Demir, M. S. (2019). Boru hatlarına entegre edilmek üzere küresel hidrokinetik türbin tasarımı ve had analizleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Batman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Batman.