2023-12-12

Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Günümüzde artan depremler nedeniyle bir yapının yapıldığı yer yani zemini ve inşaatın yapım aşamasında kullanılan malzemeler, işçilik, imalat ve montaj çok önemlidir. Son yıllarda yapı mühendisliğinin uygulama alanlarında da bu çeşitlilik ihtiyaç halini almıştır. Bu çeşitlilikler nedeniyle farklı hesap metotları geliştirilmiş ve yeni hesap arayışları geliştirilmiştir. Bu tez çalışmasında, bina türü yapıların yapısal çözümlemesi ve statik tasarımlarına dair bir fikir oluşturmak üzerinde durulmuştur. Çalışma kapsamında dört farklı zemin sınıfı ile (ZB, ZC, ZD, ZE) betonarme yapının maruz kaldığı yükler, tasarım gereksinimleri ve yönetmelikler ile ilgili hususların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan analizler için Batman kent merkezi Çamlıtepe mahallesindeki 4 katlı bir yapı ele alınmıştır. Tüm taşıyıcı elemanlarının boyutları ve özellikleri incelenmiş ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan statik programlardan İdecad ile modeller oluşturulmuştur. Bu modeller kullanılarak ve yatay deprem kuvvetleri ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre, yapının beton kalıp ve donatı miktarı etkisinin en az ZB zemin sınıfında, en fazla ise ZE zemin sınıfında görülmüştür. Yapıya gelen yatay deprem kuvvet etkisinin de en az ZB zemin sınıfında en fazla ise ZE zemin sınıfında olduğu tespit edilmiştir.
Nowadays, due to increasing earthquakes, the place where a building is built, i.e. the soil and the materials, workmanship, construction and installation used in the building construction phase are very important. In recent years, this variety has become a necessity in the application areas of structural engineering. Due to these differences, various calculation methods have been developed and new calculation methods have been developed. This thesis focuses on structural analysis and static design of building type structures. Within the scope of the study, it is aimed to evaluate the loads to which the reinforced concrete structure is exposed with four different soil classes (ZB, ZC, ZD, ZE), design requirements and regulations. A four-storey building located in Çamlıtepe neighborhood of Batman city center is considered for the analysis. The dimensions and properties of all structural elements were examined and models were created with Idecad, one of the widely used static programs in our country. Also, the magnitudes and horizontal earthquake forces are compared. According to the results obtained in this study, the effect of concrete formwork and reinforcement amount of the structure is the least in ZB soil class and the most in ZE soil class. It is also determined that the effect of horizontal earthquake force on the structure is the least in ZB soil class and the most in ZE soil class.

Batman, Deprem Kuvveti, İdecad, Yapı Analizi, Yapısal Tasarım, Zemin sınıfı, Idecad, Building Analysis, Structural Design, Soil Class

Alper, R. (2023). Farklı zemin türleri üzerine yapılan binaların yapısal tasarım hesabı ve maliyet analizi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Batman.