Batman kenti deprem-zemin etkileşiminin incelenmesi

2021-07-28

Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 United States

Türkiye, konumu itibarıyla deprem kuşağı üzerindedir. Bu durum, yapılaşmanın yoğun olduğu ve deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde zemin araştırmalarının daha kapsamlı yapılması ihtiyacını gerektirmektedir. Geoteknik mühendisliğinde, depremler gibi dinamik yüklerden kaynaklı zemin problemlerinin ayrıntılı araştırılması önem teşkil etmektedir. Bu çalışmada deprem kayıtları ile kayma dalgası hızları kullanılarak (Vs30) zemin yüzeyindeki ivme-periyot, hız-periyot, deplasman-periyot ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada Batman kent merkezindeki üç mahalle için (Gültepe, Tilmerç ve Fatih) kayma dalgası hızları kullanılmıştır. Bir boyutlu eşdeğer lineer analize dayalı analiz yapan EERA (Eşdeğer-Doğrusal Deprem Tepki Analizi) programı kullanılarak, kayma dalgası hızlarından zemin hakim periyot değerleri bulunmuştur. EERA (Eşdeğer-Doğrusal Deprem Tepki Analizi) programında bu kayma dalgası hız verileri kullanılarak 24.01.2020 de gerçekleşen Mw:6.8 büyüklüğündeki Elazığ-Sivrice depremi model deprem olarak kullanılmıştır. Beş farklı istasyondan alınan Elaziğ-Sivrice depremi ivme verileri EERA (Eşdeğer-Doğrusal Deprem Tepki Analizi) programında kayma dalga hızları (Vs30) ile etkileşime sokularak zemin-deprem etkisi araştırılmıştır. Kayıtları kullanılan istasyonlar; Elazığın Sivrice, Malatya Pütürge, Adıyaman Gerger, Elazığın Kovancılar, Kahramanmaraşın Pazarcıkdır. Çalışmanın sonucunda deprem verileri ve kayma dalga hızları etkileşime sokularak zemin-deprem etkisi araştırılmıştır.
Turkey is on the seismic zone due to its location. This situation requires more comprehensive soil investigations in areas where construction is intense and earthquake risk is high. In geotechnical engineering, detailed investigation o f soil problems caused by dynamic loads such as earthquakes is important. In this study, it is aimed to investigate the acceleration-period, velocity-period, displacement-period relations on the soil surface using earthquake records and shear wave velocities (Vs30). In the study, shear wave velocities were used for three neighborhoods (Gültepe, Tilmerç and Fatih) in the city center o f Batman. The soil dominant period values were found from shear wave velocities by using the EERA (Equivalent-Linear Earthquake Response Analyses) program, which analyzes based on one-dimensional equivalent linear analysis. In the EERA (Equivalent-Linear Earthquake Response Analyses) program, using this shear wave velocity data, Elazığ-Sivrice earthquake with a magnitude o f Mw: 6.8 that happened on 24.01.2020 was used as a model earthquake. The soil-earthquake effect was investigated by interacting the Elazığ-Sivrice earthquake acceleration data received from five different stations with shear wave velocities (Vs30) in the EERA (Equivalent- Linear Earthquake Response Analyses) program. The stations whose records were used are Sivrice in Elazığ, Pütürge in Malatya, Gerger in Adıyaman, Kovancılar in Elazığ, Pazarcık in Kahramanmaraş. As a result o f the study, soil-earthquake effect was investigated by interacting earthquake data and shear wave velocities.

Batman, EERA (Eşdeğer-Doğrusal Deprem Tepki Analizi), Çok Kanallı Yüzey Dalga Analizi (MASW), Vs30 (Kayma Dalgası Hızı), EERA (Equivalent-Linear Earthquake Response Analyses), Multi-Channel Surface Wave Analysis (MASW), Shear Wave Velocity (Vs30)

Can, S. (2021). Batman kenti deprem-zemin etkileşiminin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Batman.