2017-12-27

Batman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Attribution-ShareAlike 3.0 United States

Nikel aluminyum intermetalik bileşikleri son yıllarda geleneksel malzemelerin yerine birçok sektörde kullanılmaya başlanmış malzemeler olup, farklı çalışma koşullarına uygunlukları nedeniyle teknolojik anlamda cazip hale gelmişlerdir. Kendiliğinden ilerleyen yüksek sıcaklık sentezi (SHS) yöntemi ileri bir malzeme üretim tekniği olup her geçen gün hızla gelişmekte ve yayılmaktadır. En büyük avantajı sentezleme için devamlı bir enerji tüketimi gerekmemesi, dolayısıyla maliyetinin düşük olmasıdır. Yapılan tez çalışmasında amaç Ni3Al ve NiAl intermetalik bileşiklerinin SHS yöntemiyle sentezlenmesi ve belirli oranlarda mikronize bor tozu ilavesinin etkilerinin incelenmesi olmuştur. Yapılan incelemeler neticesinde bor tozu ilavesinin artmasıyla gözenekliliğin azaldığı ve malzemelerin mukavemetini öncelikle yükseldiği daha sonrasında düşürdüğü belirlenmiştir. Ayrıca tane boyutunu küçülttüğü ve mikrosertliği artırdığı belirlenmiştir.
Nickel aluminum intermetallic compounds have been used in many sectors in recent years instead of conventional materials and have become technologically interesting due to their suitability at different operating conditions. Self-propagating high-temperature synthesis (SHS) is an advanced material manufacturing technique that is rapidly evolving and spreading. The biggest advantage of the process is that the continuous consumption of energy is not required for synthesis and therefore the operating cost is low. The aim of this study is to synthesize Ni3Al and NiAl intermetallic compounds by SHS method and to investigate the effects of boron addition at certain ratios. As a result of the investigations, it was determined that the boron addition reduced the porosity and decreased the strength of the samples after a certain amount. It has also been determined that boron addition reduces grain size and increases microhardness.

Bu tez çalışması Batman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü tarafından BTÜBAP-2016-YüksekLisans-2 nolu proje ile desteklenmiştir.

NiAl, Ni3Al, İntermetalik Bileşikler, SHS, Bor, Intermetallic Compounds, Boron

Batı, S. (2017). Bor tozu ilavesinin SHS yöntemi ile üretilen NiAl ve Ni3Al alaşımlarına etkilerinin araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Batman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Batman.