Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Öğe
    Batman ili köy tavukçuluğunun durumu
    (Batman Üniversitesi, 2018-12-27) Güngördü, Seçkin; Çelen, Mehmet Fatih
    Bu çalışma Batman ilindeki köylerde yapılmakta olan kümes hayvanı yetiştiriciliğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın araştırma materyalini Batman ilinin Sason, Beşiri ve Gercüş ilçesi içerisindeki 14 köyden toplam 124 kişinin katılımıyla yapılan anketler oluşturmuştur. Çalışmada ankete katılan çiftçilerin sahip olduğu kanatlı hayvan sayısı, elde ettikleri ürünleri satıp satmadıkları, ek olarak yumurta ve tavuk eti satın alıp almadıkları sorulmuş, ayrıca yumurta ve tavuk etinin besin değeri hakkındaki düşünce ve eğilimlerini ortaya koymayı amaçlayan sorular yöneltilmiştir. Etlik piliç ve yumurta üretiminde uygulanan bakım, yönetim ve beslemeye ilişkin sorular sorularak köylerde kullanılan uygulamalar hakkında bilgi toplanmıştır. Çalışma sonuncunda batman ili köylerinde kümes hayvanları yetiştirme amacının yumurta üretme olduğu söylenebilir. Anket yapılan köylerde kümes hayvanı yetiştiriciliği yapanların % 99’unun kümeslerinin zeminin toprak olduğu saptanmıştır. Köylerde kümes hayvanlarının yetiştirilmesinde fabrika yemi hemen hemen hiç kullanılmadığı tespit edilmiştir. Kümes hayvanlarının beslenmesinde de daha çok dane Yem + otlatma+Artıklar kullanıldığı saptanmıştır. Genel bir değerlendirme yapıldığında bu sonuçların ülkemiz köy tavukçuluğu modelinin geliştirilmesi konusunda katkı sağlayabileceği öngörülmektedir.
  • Öğe
    Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarında pomza ve tüf kullanabilme olanakları
    (Batman Üniversitesi, 2018-12-27) Budağ, Cemal; Çelen, Mehmet Fatih; Depçi, Tolga
    Çalışma ile rasyona pomza ve tufa eklenmesinin bıldırcınlarda yemden yararlanma, canlı ağırlık artışı, yumurta verimi ile bazı karkas özellikleri ve sindirim organları üzerene olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma biri kontrol olmak üzere beş guruptan oluşmuştur. Çalışma fizyolojik dönemlerine göre hazırlanan temel rasyonlara pomza ve tufanın % 1,5 ve % 3 düzeyinde katılımı şeklinde yürütülmüştür. Hayvanlar sekiz hafta süreyle temel rasyonlarla beslenmiş ve deneme sekizinci hafta sonunda bitirtmiştir. Bıldırcınların canlı ağırlık tartımları bireysel olarak haftalık olarak yapılmıştır. Yem tüketimleri haftalık olarak grup düzeyinde tespit edilmiştir. Ölen hayvanlar günlük olarak kaydedilmiştir. Çalışmanın 8. haftasında bıldırcın gruplarından elde edilen yumurtlarda iç ve dış kalite özellikleri tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda her alt gruptan bıldırcınlarda kesim özellikleri saptanmıştır. Çalışma sonunda bıldırcın rasyonlarında pomza ve tufa kullanımının canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığı gözlenmemiştir. Rasyonda % 3 pomza kullanımının yumurta ağırlığını arttırdığı, % 1.5 ve % 3 tufa kullanımının ise yumurta ağırlığını düşürdüğü belirlenmiştir (p<0.05). Bu çalışmada bıldırcın rasyanlarında pomza ve tufa kullanımının karkas özellikleri üzerine olumsuz bir etkisi olmamıştır (p<0.05).