Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 9 / 9
  • Öğe
    Geçmişten günümüze sakız ağacı Pistacia lentiscus L.
    (Batman Üniversitesi, 2013) Akdemir, Ömer Faruk; Tilkat, Engin; Onay, Ahmet; Kılınç, Mehmet Fatih; Süzerer, Veysel; Çiftçi Özden, Yelda
    Bu çalışmada ülkemizde Ege bölgesinde yetişen ve antik dönemlerden günümüze kadar alternatif tıpta bitkisel ilaç olarak kullanılan sakız ağaçlarının (Pistacia lentiscus L.) biyolojik özellikleri, geleneksel ve biyoteknolojik üretim yöntemleri derlenmiştir. Çalışmada, yazılı kaynak olarak sakız ağaçları üzerine yazılmış makaleler, gazete haberleri ve kamu kuruluşlarınca basılmış bilgilendirme kitapçıkları kullanılmıştır. Sakız ağaçlarını yerinde incelemek amacıyla yetişme alanlarına bilimsel amaçlı geziler düzenlenmiş, sakız ağacının vejetatif ve generatif kısımları (kök, yaprak, gövde, çiçek, tohum, meyve) biyolojik özellikleri bakımından incelenmiştir. Sakız ağaçları (P. lentiscus L.), yeşil ve aromatik yaprak özelliğine sahip, Akdeniz ülkelerinin sahile yakın bölgelerinde yetişen, çalı formunda bir bitki olup, bu ağaçtan ekstrakte edilen özütler, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışma sonuçlarımıza göre, sakız ağacı ürünlerinin ilaç, kimya ve gıda sanayisi gibi çok sayıda kullanım alanları yanında ekonomik yönden de değerli bir bitki olduğu tespit edildi. Çalışmanın son bölümünde ise, sakız ağaçlarının geleneksel ve biyoteknolojik çoğaltım yöntemleri derlenmiştir
  • Öğe
    Yeni izole edilen bacillus licheniformis KG9’dan β- galaktozidazın üretimi, kısmi saflaştırılması ve karakterizasyonu
    (Batman Üniversitesi, 2013) Kaplan, Alevcan; Gül Güven, Reyhan; Güven, Kemal
    Batman’da (Taşlıdere, Türkiye) kaplıca sularından izole edilen, Bacillus licheniformis KG9 yeni bir ekstrasellüler β-galaktozidazın üretimi için büyük bir potansiyele sahiptir. Kültür koşulları ve ortam optimizasyonu NB (Nutrienth broth) β- galaktozidaz enziminin üretimi için gerekli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Termostabil ekstrasellüler bir enzim olan β-galaktozidaz amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz ile kısmen saflaştırılmıştır. Enzimin spesifik aktivitesi 1631 U/mg proteinden 19030.45 U/mg proteine yükseltilmiştir. Kısmi saflaştırılmış enzimin moleküler ağırlığının nondenatüre poliakrilamid jel elektroforezi ile 116 kDa’dan az olduğu tespit edilmiştir. Laktoz içeren ve içermeyen ortamlarda, çalkalama şişelerinde büyümenin daha sonraki aşamalarında (96 saat) enzim aktivitesinde önemli bir üretim seviyesi belirlenmiştir, bunlar sırasıyla (2.45 U/mg protein) ve (3.25 U/mg protein)’dir. Enzim için optimum pH ve sıcaklık 8.0 ile 55 °C’dir. Kullanılan çeşitli karbon ve azot kaynakları arasında, karbon kaynaklarının enzim üretimini arttırmadığı ancak laktozun araştırılan diğer karbon kaynaklarından daha yüksek aktivite gösterdiği belirlenmiştir oysa, azot kaynaklarından glisin ve amonyum sülfat enzim üretimini hafif bir şekilde yükseltmiştir.
  • Öğe
    Distribution of indian crested porcupine hystrix indica (Kerr, 1792) (Mammalia: Rodentia) in Batman province
    (Batman Üniversitesi, 2016) Yürümez, Gökhan; Ulutürk, Servet
    In this study, it is aimed to detect the statue of Hystrix indica (Kerr, 1792) in Batman province. H. indica (Indian crested porcupine) is placed under the category of “least concern” (LC) species in the IUCN Red List, however it is a near threatened (NT) rodent species in Turkey. Three Indian crested porcupines were observed in three different localities in Batman province. The bio-ecological properties and protection measures of H. indica, which was investigated by direct and indirect observation techniques between the years of 2014 and 2015 in the province of Batman, were recorded in this study.
  • Öğe
    Geometric morphometrics comparation of two chromosomal forms (2n=52 and 56) of nannospalax ehrenbergi (Nehring 1898) from Southeast Region in Turkey
    (Batman Üniversitesi, 2016) Yürümez, Gökhan; Coşkun, Yüksel
    In this study, 26 (13 ♀♀, 13 ♂♂) specimens of two chromosomal forms of Nannospalax ehrenbergi from Mardin and Siirt-Batman provinces were compared with using by geometric morphometrics to evaluate by taxonomically. According to the results of Relative Warp Analysis (RWA), Principal Component Analysis (PCA) and Canonical Variance Analysis (CVA), populations of 2n=52 (Mardin) and 2n=56 (Siirt-Batman) are different from each other by geometric morphometrics. Also according to the CVA, female and male populations’ skulls of 2n=56 (Siirt-Batman) showed that sexual dimorphism. Skulls of specimens are deposited at the Biology Department, Science Faculty, Dicle University, Turkey
  • Öğe
    İn vitro şartlarda yetiştirilen buttum (pistacia khinjuk stocks)’da çözünür karbonhidrat değerleri ile antioksidan peroksidaz aktivitesi üzerine tuz stresinin etkileri
    (Batman Üniversitesi, 2017) Ayaz Tilkat, Emine; Kaplan, Alevcan; Hoşer, Ayşe; Tilkat, Engin
    Bu çalışmada, in vitro koşullarda kültüre alınan Buttum (Pistacia khinjuk Stocks) bitkisine ait olgun tohumlar farklı tuz (NaCl) parametrelerine (0, 50, 100, 150, 200, 250 mM) tabi tutulmuştur. Farklı NaCl konsantrasyonlarını içeren ve hormonsuz MS (Murashige ve Skoog, 1962) besi ortamında çimlendirilen tohumlar, 4 hafta boyunca tuz stresine maruz bırakılmıştır. Kültür sonunda elde edilen fidelerin kök ve yapraklarında bulunan çözünür karbonhidrat değerleri (Glukoz ve Fruktoz) ile yapraklarında bulunan peroksidaz enzim (POD) aktiviteleri araştırılmıştır. İnceleme sonucunda artan NaCl konsantrasyonuna bağlı olarak hem çözünür karbonhidrat değerlerinde, hem de POD aktivitelerinde pozitif bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir.
  • Öğe
    Antepfıstığının (Pistacia vera l.) morfolojik ve biyolojik özellikleri ile verimini etkileyen faktörler
    (Batman Üniversitesi, 2012) Onay, Ahmet; Tilkat, Engin; Ersalı, Yusuf; Ayaz Tilkat, Emine; Süzerer, Veysel
    Antepfıstığının kültür tarihi, biyolojisi, fizyolojisi, verim ve kaliteyi etkileyen faktörleri bugüne kadar yapılan çalışmalar ışığında bu makalede ele alınmıştır. Ülkemizde son zamanlarda yapılan arkeolojik çalışmalar antep fıstığının milattan önce 7000 yılından itibaren tüketildiğini göstermektedir. Antep fıstığı ağaçlarında gözlenen fizyolojik problemler üç grupta toplanmıştır: (1) periyodisite; (2) boş veya fıs meyve oluşumu ve (3) çıtlak olmayan meyve oluşumu. Yapraklardaki boron seviyesinin 120 ppm üzerinde olması ve gelişme dönemindeki su stresinden kaçınacak şekilde yapılan yeterli sulamanın, fıs meyve oluşumunu azaltığı rapor edilmiştir. Antepfıstığı meyvelerinin olgunlukta sert kabuğunun çıtlamasını kontrol eden faktörler ise; ürün toplama zamanı, sulama ve boronla beslenme olarak rapor edilmiştir.
  • Öğe
    Olgun dişi buttum (Pistacia khinjuk stocks) ağaçlarından in vitro kültürlerin başlatılması
    (Batman Üniversitesi, 2017) Ersalı, Yusuf; Özen, Hasan Çetin; Onay, Ahmet; Tilkat, Engin
    Günümüzde antepfıstığı anaçları ile ilgili birçok in vitro mikroçoğaltım çalışması bulunmaktadır. Ancak, anaç çoğaltımının halen tohumlar ile yapılma nedeni, istenilen özeliklere sahip olgun bir anaçtan in vitro kültür başlatma güçlüğüdür. Olgun anaçlardan alınan eksplantlarda görülen kontaminasyon, fenolik salınımı ve kahverengileşme problemleri kültür başlatmanın önündeki en büyük engellerdendir. Bu araştırmada dişi buttum (Pistacia khinjuk Stocks) ağaçlarının sürgünlerinden alınan 1-2 cm boyundaki apikal ya da lateral uçlardan in vitro kültür başlatılması amaçlanmıştır. Eksplantların saldığı fenolik bileşikler her hangi bir adsorbant bileşik kullanılmadan % 92 oranında uzaklaştırılmıştır. Çalışmamızın sonucunda, apikal sürgün uçlarının % 10’luk NaOCI (sodyum hipoklorit)’te 30 dakika boyunca bekletilmesiyle, %32.5 oranında yaşayan ve süren eksplant elde edilmiştir.
  • Öğe
    The evaluation of total phenolic, flavonoid, sugar contents and antioxidant activity of tayfi grape in Turkey
    (Batman Üniversitesi, 2017) Kuru, İbrahim Selçuk; Karakuş Orcan, Pınar; Akbaş, Filiz; Işıkalan, Çiğdem; Namlı, Süreyya
    Tayfi (Vitis vinifera L.) only grown in the Southeastern Anatolia Region provides a major contribution on the economy of the region people. But, the research related to nutritional content of this species was not found. This study was carried out to determine the total phenolic, flavonoids, sugar content and antioxidant activity of different organe (mature/young seed and leaf ) ‘Tayfi’ grape. The highest amount of total phenolic (380,94 μg GAE/mg extract) was found to be in the young seeds. The high amount of total flavonoid content (107,21 µg QEs/mg extract) was obtained from young leaves. Higher antioxidant activity was observed in young seeds (91,32%) as expected from high contents of total phenolics. In general, as the total phenolics in seed increased, the antioxidant activities also increased. Also, changes in sugar content (glucose, fructose, sucrose and maltose) were determined in leaf from seed (young and mature) of Tayfi grape by HPLC. The highest concentration of sucrose was descripted in mature seed (9,29 mg/g).
  • Öğe
    Kivi (actinidia deliciosa)nın in vitro ortamda çimlendirilmesi
    (Batman Üniversitesi, 2012) Akbaş, Filiz; Işıkalan, Çiğdem; Başaran, Davut; Namlı, Süreyya
    Kivi (Actinidia deliciosa) tohumlarının in vitro şartlarda çimlendirilmesine, materyal şekli, Murashige Skoog besi ortamı (MS) konsantrasyonu, şeker çeşidi (sakkaroz, maltoz ve dekstroz) nin etkisi ayrı ayrı araştırıldı. 30 g/l sakkaroz ve ¼ MS in, Kivi (Actinidia deliciosa) tohumları için ideal çimlenme ortamı olduğu saptandı. Ayrıca tohumların çimlendirilmesine bir sitokinin olan BAP (6-Benziloaminopurin) konsantrasyonlarının (0.5-1.0-2.0-4.0-6.0-8.0 mg l-1 ) etkisi test edildi ve 2.0 mg l-1 BAP içeren MS besi ortamının en iyi sonucu verdiği belirlendi. Elde edilen sürgünler, 1.0 mg l-1 NAA (naftalen asetik asit) lı besi ortamında köklendirilerek in vivo şartlara adaptasyonu sağlandı.