4 sonuçlar
Arama Sonuçları
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Öğe Ege tipi bir ustura ve üzerindeki tekstil kalıntılarının arkeolojik ve arkeometrik analizleri yoluyla Miken saray organizasyonundaki tunç ve tekstil endüstrileri üzerine bir değerlendirme(Mersin Üniversitesi, 2019-07-25) Gür, Barış; Aydın, MahmutBu çalışmada Kemal Uğurbil’in özel koleksiyonunda bulunan Ege tipi metal ustura ve üzerinde bulunan tekstil kalıntılarından yola çıkarak Ege bölgesi geç tunç çağı tekstil ve tunç endüstrisi incelenmiştir. Ustura üzerinde bulunan tekstil ve yapımında kullanılan metal tipinden yola çıkarak Miken ekonomisinin iki farklı endüstrisi hakkında değerlendirme yapılmıştır. Miken usturası taşınabilir enerji dağılımlı X ışını floresans spektroskopisi (P-EDXRF) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM-EDS) kullanılarak arkeometrik analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları %90 bakır (Cu) ve %10 kalay alaşımı kullanılarak tunçtan yapıldığını ortaya koymuştur. Bunun yanısıra SEM sonuçları usturayı saran tekstili görünür kılarak keten olduğunu kanıtlamıştır. Dünyanın en eski tekstillerinden biri olan ketenin Mikenlerdeki varlığı tabletlerden bilinmektedir.Öğe Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin yeme davranışı eğilimleri: Karabük Üniversitesi örneği(Batman Üniversitesi, 2024-07-07) Özer Altundağ, Özlem; Atik, SenaBu araştırmada beslenme ile iç içe olan Gastronomi bölümü öğrencilerinin yeme bozukluklarına olan eğiliminin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Karabük Üniversitesi'nde öğrenim gören Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileri evren olarak tercih edilmiştir. Veri toplamada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmış ve 200 öğrenciye ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS v.20 programında analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %59.5’inin BKI değerlerinin normal referans değerinde olduğu ve çoğunluğun cinsiyetinin kız olduğu (%61) belirlenmiştir. Öğrencilerin yeme bozukluklarına eğilimleri ile cinsiyet, öğün atlama durumu, yaş ve sınıf düzeyleri arasında herhangi bir anlamlılık tespit edilemezken (p>0.05) vücut ağırlığını korumaya olan eğilimleri, barındıkları yer, spor/egzersiz yapma durumları, sigara/alkol tüketim durumları ve vücut ağırlığı memnuniyeti ile yeme davranışları arasında anlamlılık tespit edilmiştir (p<0.05). Bu araştırma Karabük Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencileri ile sınırlı kalmaktadır. Dünyada giderek artan yeme bozukluklarının önlenebilmesi amacıyla besinlerle iç içe olan ve yeni popülaritesi yükselmiş olan gastronomi bölümü öğrencilerinin ve mezunlarının bu durumdan nasıl etkilendiklerinin araştırılması sağlıklı toplum oluşturmaya katkı sağlayacaktır. İleriki araştırmalarda farklı üniversitelerin gastronomi bölümleri öğrencilerine ya da mezunlarına ulaşılarak daha kapsamlı araştırmalar gerçekleştirilebilir ve bu araştırma ile karşılaştırılabilir.Öğe Fındık fiyatlarının yapay sinir ağları ile tahminlenmesi: Türkiye örneği(Batman Üniversitesi, 2024-07-07) Kara, Mehmet AkifFındık hiç kuşkusuz Türkiye için önemli bir tarım ürünüdür. Fındık fiyatlarının tahminlenmesi fiyatın belirlenmesi, ürünün pazarlanması vs. açıdan çok önemlidir. Fiyat tahminlemede bir çok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de yapay zekanın bir alt türü ola yapay sinir ağlarıdır. Bu çalışmada yapay sinir ağları ile fındık fiyatının tahminlenmesi yapılmıştır. Çalışmanın amacı fiyat tahminlenmesinde yapay sinir ağları kullanılarak bir model ortaya konulması ve uygulamasının gerçekleştirilmesidir. Alan yazındaki çalışmalardan farkı da bu yöntem ile fındık fiyatı tahminlenmesi üzerine uygulanmasıdır. Çalışmada, Giresun Ticaret Borsası’ndan elde edilen 2000-2023 yıllarına ait aylık fındık fiyatlarından oluşan 214 veriden oluşan zaman serisi kullanılmıştır. Çalışmanın analizi için MATLAB Neural Network Toolbox araç paketi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan veri seti tek değişkenli zaman serisi olduğu için Nonlinear Autoregressive (NAR) ile analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışma neticesinde fındık fiyatlarının tahminine ilişki yapay sinir ağı modeli kurulmuş ve %33 hata payı ile tahminleme yapılmıştır.Öğe Derin öğrenme ve transfer öğrenme yöntemleri kullanarak değişen yıldızlarda sınıflandırma(Batman Üniversitesi, 2024-07-07) Kuştaşı, Emrullah; Yağanoğlu, MeteDeğişen yıldızların sınıflandırılması, geleneksel yöntemlerle bazen zorlu bir süreç olabilir. Gökbilimcilerin, genellikle yıldızların parlaklık eğrilerini ve diğer fiziksel özelliklerini analiz ederek sınıflandırma yaptıkları süreç, zaman alıcı ve zahmetli olabilir. Transfer öğrenimi yaklaşımı, bu noktada önemli bir rol oynayabilir. Bu çalışma ile gökbilimcilerin yıldız sınıflandırması yaparken daha az sayıda veri etiketlemesi yaparak, çalışmalarını yapmalarını sağlayıp, zaman alıcı ve zahmetli bir sürecin kısaltılması amaçlanmıştır. Transfer öğrenme için bir derin sinir ağı eğitilmiş ve bu modelin performansı diğer makine öğrenmesi yöntemleriyle de karşılaştırılmıştır. Model eğitiminde kullanılan veri setleri, CoRoT hedefleri için yapılan çalışmalardan elde edilmiş veri setleridir. Bu veri setleri CoRoT hedeflerinin ışık eğrileriyle yapılan hesaplamalarından oluşur. Transfer öğrenme için eğitilen temel model metrikleri incelendiğinde doğruluk, duyarlılık, hassasiyet ve f1-skor değerlerinin %94 olduğu bulunmuştur. Değişen yıldızların sınıflandırılmasında transfer öğrenimi yaklaşımı kullanıldığında, daha önce sınıflandırılmış yıldızların bilgileri ve özellikleri yeni yıldızların sınıflandırılmasında kullanılabilir. Çalışmadan elde edilen temel modelin astronomi alanında farklı problemler ve farklı veri setleri için yeniden kullanılabilir olması ve bu alanda çalışan araştırmacılara katkı sağlaması beklenmektedir.