Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Öğe
    Tunç Çağ madenci yerleşimi Derekutuğun’un hayvana dayalı ekonomisi
    (Batman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019-07-18) Sarı, Sultan; Gündem, Can Yümni
    Derekutuğun Madenci Yerleşim Yeri, Çorum İlinin Bayat ilçesinde yer almaktadır. 2011 yılında Prof. Dr. Ünsal YALÇIN bilimsel danışmanlığı ve Çorum Arkeoloji Müzesi iş birliğiyle ilk sistemli kazı çalışmaları başlamıştır. 2017 yılı kazı sezonu sonunda Madenci Yerleşim Yerinin kazı çalışmaları sonlandırılmıştır. Yapılan kazı çalışmaları ve C-14 tarihlemelerinin sonucuna göre yerleşim yerinin M.Ö 4.binlerden Roma Dönemi’ne kadar iskân edildiği tespit edilmiştir. Bir madenci kasabası olan Derekutuğun madenci halkının beslenme alışkanlıklarını anlamak ve bunu diğer dönemsel yerler ile karşılaştırarak benzerlikleri ve farkları ortaya çıkarmak çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Derekutuğun Madenci Yerleşim Yeri’nin İTÇ III ve İTÇ III’ten OTÇ III’e Geçiş Dönemlerine (Asur Ticaret Kolonileri Çağı) ait 4426 adet faunal kalıntı incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Faunal kalıntıların incelenmesi sonucu yerleşimde yaşamış olan evcil ve yabani türler belirlenmiştir. Tespit edilen evcil türler doğrultusunda yerleşimde İTÇ III Dönemi’nde yaşamış toplulukların beslenme ve üretim ekonomileri araştırılmıştır. Tespit edilen yabani türler ile Derekutuğun Madenci Yerleşim Yeri toplumunun sürü-av stratejileri ve kırmızı et ekonomisine olan katkıları araştırılmıştır. Aynı zamanda belirlenen yabani türler baz alınarak yerleşim yerinin antik doğası hakkında bilgiler elde edilmiştir. Derekutuğun Madenci Yerleşim Yeri’nden elde edilen memeli hayvan faunal kalıntı sonuçlarının hem kendi içinde dönemsel karşılaştırmaları, hem de bölgesel karşılaştırmaları sonucunda, madenci halkın kırmızı et ihtiyacını daha çok evcil faunadaki türlerden karşıladıkları gözlemlenmiştir.
  • Öğe
    Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin yeme davranışı eğilimleri: Karabük Üniversitesi örneği
    (Batman Üniversitesi, 2024-07-07) Özer Altundağ, Özlem; Atik, Sena
    Bu araştırmada beslenme ile iç içe olan Gastronomi bölümü öğrencilerinin yeme bozukluklarına olan eğiliminin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Karabük Üniversitesi'nde öğrenim gören Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileri evren olarak tercih edilmiştir. Veri toplamada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmış ve 200 öğrenciye ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS v.20 programında analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %59.5’inin BKI değerlerinin normal referans değerinde olduğu ve çoğunluğun cinsiyetinin kız olduğu (%61) belirlenmiştir. Öğrencilerin yeme bozukluklarına eğilimleri ile cinsiyet, öğün atlama durumu, yaş ve sınıf düzeyleri arasında herhangi bir anlamlılık tespit edilemezken (p>0.05) vücut ağırlığını korumaya olan eğilimleri, barındıkları yer, spor/egzersiz yapma durumları, sigara/alkol tüketim durumları ve vücut ağırlığı memnuniyeti ile yeme davranışları arasında anlamlılık tespit edilmiştir (p<0.05). Bu araştırma Karabük Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencileri ile sınırlı kalmaktadır. Dünyada giderek artan yeme bozukluklarının önlenebilmesi amacıyla besinlerle iç içe olan ve yeni popülaritesi yükselmiş olan gastronomi bölümü öğrencilerinin ve mezunlarının bu durumdan nasıl etkilendiklerinin araştırılması sağlıklı toplum oluşturmaya katkı sağlayacaktır. İleriki araştırmalarda farklı üniversitelerin gastronomi bölümleri öğrencilerine ya da mezunlarına ulaşılarak daha kapsamlı araştırmalar gerçekleştirilebilir ve bu araştırma ile karşılaştırılabilir.