Gavur Mahallesi’nde mizah ve hiciv ekseninde kültürel izler

2012-01-01

Batman Üniversitesi

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 United States

Gâvur Mahallesi, Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan’ın anı-öykü türünde kaleme aldığı bir eserdir. Bu eserinde yazar 1940’lı yılların Diyarbakır’ını çocukluğundaki izleri ve tanıklıkları eşliğinde anlatır. Bu anlatımda öne çıkan mizahî dili yer yer yazarın hicvedişi de takip eder. Birbiri ile ilintili öykülerden oluşan bu metinde Ermeni nüfusun yoğun olarak yaşadığı bir mahalle ana mekândır. Bunun yanı sıra arkada ve ana çerçevede bu mahallenin içinde yer aldığı kadim bir şehir olan Diyarbakır ve onun Ermeni, Yahudi, Kürt ve Türk nüfusu ile birlikteliği durmaktadır. Bir kentin yakın tarihini kişisel bir yaklaşımla ele alan bu metnin satır aralarında birçok kültürü içinde barındıran bu toprakların kişisel deneyimleri ve yaşanmışlıkları anlatılır. Bu bildiride yazarın öykülerindeki 1940’lı yılların Diyarbakır’ını ve onun çok kültürlülüğünün mizah ve hicivle bezenerek nasıl aktarıldığı ele alınacaktır.
Gavur Mahallesi is a work written by Armenian writer Mıgırdiç Margosyan in the genre of memoirs and stories. In this work, the author describes Diyarbakır in the 1940s with the traces and testimonies of his childhood. The humorous language that comes to the fore in this narrative is sometimes followed by the author's satire. In this text, which consists of interrelated stories, a neighborhood with a dense Armenian population is the main place. In addition, in the background and in the main frame, there is the ancient city of Diyarbakir, in which this neighborhood is located, and its association with the Armenian, Jewish, Kurdish and Turkish populations. This text, which deals with the recent history of a city with a personal approach, tells the personal experiences and experiences of these lands, which contain many cultures, between the lines. In this paper, it will be discussed how the Diyarbakir of the 1940s and its multiculturalism are conveyed with humor and satire in the author's stories.

Mizah, Hiciv, Çok Kültürlülük, Diyarbakır, Ermeni, Humor, Satire, Multiculturalism, Armenian

Duran Oto, E. (2012). Gavur Mahallesi’nde mizah ve hiciv ekseninde kültürel izler. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1 (1), ss.311-322.