Cemal Süreya şiirinde kadın imgesinin görünümleri

Batman Üniversitesi

Şiir dilini gündelik dilden ayıran başlıca unsurlardan biri olan imge, Cemal Süreya’nın altı kitaplık şiir serüveninin tamamında yürürlükte olmuştur. Ortak bir kelime dağarı ve dolayısıyla imge ağı, onun şiirlerinin en dikkat çeken özelliklerinden biridir. Bu ortak kelime dağarı ve imge ağının merkezinde “kadın” yer alır. Şiirlerin imge örüntüsünü oluşturan diğer sözcüklerin de bu imge etrafında işlev ve anlam kazandığı söylenebilir. Cemal Süreya’nın şiirlerindeki “kadın” imgesi parçalı bir görünüm sergilemesiyle karakterize olur. Kadının bilhassa sevgili/karşı cins olarak belirdiği şiirlerde, bu parçalı algılama tarzı dikkat çeker. Bazı şiirlerde ise kadın imgesi, toplumsal, kültürel bir problemin ya da şairin özel yaşamından kaynaklanan bir özlemin, eksikliğin temel taşıyıcısı olarak kullanılır. Fakat kadın, poetik düzlemde bir özlem olarak dile getirilmesine ve sahip olduğu tematik ağırlığa rağmen Cemal Süreya’nın şiirlerinde bir özne olarak beliremez. Bu makale şiir türünün en temel unsurlarından biri olan imgenin Süreya’nın şiir çizgisinin bütününde ağırlıklı ve belirleyici bir yere sahip olduğunu, onun şiirlerinde merkezî bir kavram olan “kadın” imgesi ve bu imgenin kullanım tarzı üzerinden serimlemeyi amaçlamaktadır.
Image, one of the main components which separates poetry language from ordinary language has been existed in all parts of Cemal Süreya six poem books adventure. A common vocabulary and of course image net is one of the most attention-grabbing features. ‘’Woman’’ takes place in the center of this common vocabulary and image net. It can said that the other words that constitute the image pattern of the poems also gain meaning around this image. The ‘’woman’’ image in the poems of Cemal Süreya is characterized via displaying a partial view. This partial perceiving style draws attention in the poems in which the woman is identified especially as a beloved/opposite sex. In some poems, the woman image is used as a main conveyer of a social, cultural problem or the longing and deficiency that originated from the private life of the poet. But woman cannot be appeared as a subject in the poems of Cemal Süreya though the woman has a thematic weight and is mentioned as a longing in poetic platform.This essay aims to express that the image which is one of the basic components of poetry type has a weighted and determinant place in poetry tone of Süreya through the ‘’woman’’ image which is a central notion in his poems and the usage style of this image.

Cemal Süreya, Şiir, İmge, Kadın, Poem, Image, Woman

N/A

Karadeniz, M., Duran Oto, E. (2017). Cemal Süreya şiirinde kadın imgesinin görünümleri. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7 (2/1), ss. 28-45.